Валери Жаблянов е доктор по политология. Народен представител в 42,

...
Валери Жаблянов е доктор по политология. Народен представител в 42,
Коментари Харесай

Валери Жаблянов: Необходима е социална справедливост

Валери Жаблянов е лекар по политология. Народен представител в 42, 43 и 44 Народно събрание. Зам.-председател на Народно събрание в интервала 2016-2018 година Член на ИБ на Българска социалистическа партия от 2016 година Член на Националния съвет на Българска социалистическа партия от 2012 година Владее британски и съветски език.

" Отсъствието на правдивост в България се е трансформирало в един от най-деструктивните фактори у нас "

" За 12 години десницата не съумя да заличи тежките рани на прехода в България "

- Г-н Жаблянов, нормално евроизборите са подценявани от гласоподавателите. Ще успее ли вотът на 26 май да задейства гласоподавателите?

- Моите персонални усещания от акцията досега са, че като че ли към момента има незаинтересованост. Виждам и обезверение в огромна част от нашето общество, че с изборите може да се промени днешния ден на българина. Все отново съм убеден, че в дните до края на акцията ще поставим всички старания социалистите и левите хора в България да поддържат листата на Българска социалистическа партия. Само тя е пътят за смяна, за повсеместен, европейски и по-добър живот за България.

- Защо е нужна тази смяна?

- Промяната е нужна не поради самата смяна. Вече 12 години сме част от Европейски Съюз и стигнахме единствено до закъснение и закъснение в развиването ни напред. Изключително значимо е това да бъде преодоляно по някакъв метод. Има голям брой случаи и образци за неефективно потребление на европейските средства, а има политическа поддръжка от страна на Европейската комисия за делата на десницата в България, което не подхожда на интереса на болшинството български жители.

Листата на Българска социалистическа партия дава необятни благоприятни условия за привличане на нужната поддръжка от гласоподавателите, тъй като е разнообразна и мощна. В нея българските жители могат да видят средство за смяна.

- Българска социалистическа партия потегли към Европейския парламент под мотото " Справедливост в този момент ", до момента в който главният ви конкурент ГЕРБ заложи на " Европа ни чува ". Какво чува Европа и добре ли приказва това за страната?

- Само едно мото за изборите не може да изрази в най-пълна степен настроението на партията, на гласоподавателите, дори не може да обхване и акцията напълно. Разбира се, мотото въпреки всичко дава обща информация за това какво желае една или друга партия. Българска социалистическа партия избра " Справедливост в този момент ", тъй като от години слагаме въпроса, че отсъствието на правдивост в България се е трансформирало в един от най-деструктивните фактори в нашето общество и в цялостния ни публичен и политически живот.

Смятам, че към " Справедливост в този момент " би трябвало да бъде добавено още нещо - да се конкретизира нуждата от обществена правдивост. Защото в едно класово разграничено общество това, което е заслужено за едни, не е заслужено за други. Българска социалистическа партия подчертава върху обществената правдивост, върху нуждата да бъдат преодолени и да се основават предпоставки за превъзмогване на тежките обществени разлики, които значително бяха подбудени от прехода у нас. Те по този начин и не бяха заличени от участието ни в Европейския съюз.

- Това ли би трябвало да е главният приоритет на бъдещите български евродепутати - заличаването на обществената неправда?

- Да. Левицата работи за това. Левицата работи за заслужено систематизиране на направеното в обществото, за заслужено систематизиране на резултатите от труда на жителите. Десницата и нейните представители настояват единствено, че им трябвала стопанска система. На кого му би трябвало стопанска система, която работи поради самата стопанска система или за двама-трима притежатели? От такава стопанска система няма смисъл. Икономиката би трябвало да може да създава и да основава за болшинството добър, обезпечен живот, качеството на живота би трябвало да е положително за болшинството, а не за малцинството. Ако стопанската система не може да направи това, то тя се трансформира в една безсмислена калкулация от цифри, която служи единствено на финансистите - да регламентират личната си нужда и оставането на десницата на власт.

- Какви са механизмите да се откри изцяло решение, да се обезпечи сходна стопанска система, да се преодолеят обществените неравенства и демографския срив?

- Механизмите са комплицирани и няма по какъв начин това да стане от през днешния ден за на следващия ден. Европа се измести надясно, а България - още по-надясно. Ниските данъчни равнища, големият % на приватизирани действия, обществени услуги, които преди бяха на общините и на страната, в този момент са отдадени на концесия, приватизирани и всичко това води не просто до деформиране на потребното съответствие в Брутният вътрешен продукт, което дават общественият и частният бранш, а води до демотивация на огромна част от жителите да работят и да търсят личната си реализация. Това в последно време го следим даже и в средите на бизнеса, които изричат угриженост за положението и качеството на българския трудов пазар. И това се дължи на неудовлетвореността и на невъзможността българските служащи да осъществят труда си и да употребяват резултатите от него.

- Какви ще са вашите персонални цели, в случай че бъдете определен за евродепутат?

- Личният ми приоритет преди всичко е обществената концепция в Европа да получи реабилитация. Второ, Българска социалистическа партия дружно с другите партии - социалистически, социалдемократически, да наложи нов дневен ред на Европа. Да се разпространява, да се промени и да се построи един позитивен облик на България както измежду страните членки, по този начин и в институциите, които ръководят Европейски Съюз. България е една от най-старите страни в Европа, с антична просвета, има опция какво да даде на Европейски Съюз и да го обогати със своето присъединяване. Последното икономическо място, което заемаме, е незаслужено и съм уверен, че посредством целенасочени дейности, главно от страна на депутатите от Българска социалистическа партия и ПЕС, това състояние ще се промени. За 12 години десницата не съумя да го промени, не съумя да заличи тежките рани на прехода в България, по тази причина през днешния ден е нужна социалистическа политика.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР