[Valentino Chocolatier] Още по темата Ferrero е близо до придобиването

...
[Valentino Chocolatier] Още по темата Ferrero е близо до придобиването
Коментари Харесай

Българска фирма предлага на франчайз бизнес с ръчни белгийски бонбони

[Valentino Chocolatier] Още по тематиката
Ferrero е покрай придобиването на бизнеса със захарни произведения на Nestle в Съединени американски щати

Цената на договорката се чака да бъде 2.8 милиарда $
14 яну 2018
Три сладки урока

Любка Атанасова, или дамата зад LUbakery показва рецептите за три коледни сладкиша
11 дек 2017
Брюксел преди Коледа

" Деспасито " тук звучи в джаз вид. Чистотата е на респект. Колекционирането на винтидж предмети – обичано занимание.
8 дек 2017 Софийската компания " Енивел ", която е формален представител за България на белгийския производител на ръчно направени шоколадови бонбони Valentino Chocolatier, търси франчайз сътрудници в страната. Това заяви за " Капитал " Веселина Йорданова – шеф на бизнес частта " Шоколадова къща " в българската компания.

Веселина Йорданова

Фотограф: Анелия Николова Без такси

" Търсим не просто компания, която да съставлява марката, а хора, които обичат шоколада. Договорните ни връзки с производителите в Белгия са въз основата на извънредно посланичество, а не на франчайз, което ни дава свободата да бъдем гъвкави в условията към сътрудниците ", изясни Веселина Йорданова.

" Енивел " ще даде образование, корпоративни материали, първична маркетингова и рекламна поддръжка, с цел да поддържа старта на получателите на франчайз права.

Задължение на сътрудниците ще бъде да купуват шоколадовите произведения от " Енивел ", като минималното количество през първата година е 200 кг, а по-късно - над 400 кг. Не се изисква първична такса. Получателите на франчайз права няма да заплащат и отчисления (роялти) от продажбите, не се плануват и такси за общ фонд за реклама.

" Най-важното е нашите сътрудници да се преценяват с философията на марката.
Valentino Chocolatier не залага на нападателни маркетингови и рекламни тактики, които целят реализиране на високи обороти непременно. Основната посока на развиване е откриването на непрекъснати клиенти - както корпоративни, по този начин и самостоятелни ", разяснява Веселина Йорданова. " По света марката нарежда обектите си на дребни, не централни улички, като залага на визия, която основава чувство за дом и семейство. Това фрапантно отличава марката от останалите съперници в сектора ", изясни още тя.

От компанията са създали калкулации, съгласно които нужният най-малък първичен капитал за франчайз партньорство е към 10 000 евро – за доставка на стока, личен състав, материали, реклама, опаковки (също импорт от Белгия). Сумата не включва разноските за възможен ремонт на помещението и за наем. Магазинът би трябвало да е с минимална повърхност 30 кв. метра. " Целта е през тази година да бъдат отворени най-малко два магазина на франчайз в някоя от главните за нас дестинации - Варна, Бургас, Пловдив, Русе ", заключи Йорданова.

Два тона на година

Бонбоните на Valentino chocolatier са на българския пазар от 2005 га. По това време те се оферират от " Шоколадовата къща ", която през 2007 година отваря първия си магазин в столицата. През 2013 година обаче притежателите й отпътуват в чужбина и продават бизнеса си на " Енивел ", чийто главен предмет на активност е електрообзавеждане и строителство.

Днес компанията има три магазина в столицата, като поселдният беше открит през през октомври 2017. В тях се оферират над 120 типа ръчно създадени белгийски бонбони на цена 7.80 лева за 100 грама.

През 2015 и 2016 новите притежатели продават по към 1.2 тона артикули годишно, а през 2017 година доближават два тона. Приходите от шоколадовия бизнес порастват и за 2017 година са към 100 хиляди лева (около 60 хиляди през 2015 г.), само че той към момента не регистрира облага, отбелязва Веселина Йорданова. Обяснението е в продължаващите вложения, които през предходната година са за към 60 хиляди лв. - в нов магазин, в личен състав (заетите към този момент са седем), в артикули, в маркетинг и реклама.

Около 40% от продажбите на шоколадови бонбони са за корпоративни клиенти. Плановете за 2018 година са за 50% растеж на оборотите от личните магазини на компанията.

Когато бирата срещне шоколада

Производството на ръчни шоколадови произведения е доста тясна ниша, само че ползата към нея се ускорява. " В Белгия тези производители са над 100, само че в България с изключение на нас има още две компании, които са извънредни представители като нас. Има и към десетина български производители на ръчен шоколад ", обобщава Веселина Йорданова. По думите й това, което ги сплотява, са напъните им да образоват и усилват феновете на качествената храна.

Продажбите на шоколадови произведения имат своите пикове и спадове. Консумацията им е най-приятна при температура 15-18 градуса, прецизира Йорданова. Затова търсенето е най-голямо през февруари, октомври, ноември и декември. Компанията регистрира 73% нарастване на продадените количества през зимния сезон на 2017 в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

" Всеки втори, който влезе в магазините ни, пита за черен шоколад ", обобщава Йорданова. Увеличава се и броят на осведомените ценители, отворени към опити, които търсят нетрадиционни усети и нетипични комбинации – да вземем за пример пикантен шоколад, композиция от карамел със сол, ягода с черен пипер, ганаш и чили, с хмел. В магазините на компанията се продава и бира, създадена особено за белгийската компания и предопределена за консумация с шоколад. Семейната белгийска компания
Valentino chocolatier е белгийска фамилна компания, основана през 1978 от сем. Роулъндс. В началото те отварят дребна работилница за ръчно изработвани шоколадови бонбони и ги дават за продажба в сладкарници и пекарни. През 1986 реалокират производството си в по-голямо помещение и стартират експорт, а през 1988 година откриват първия си личен магазин Valentino. Няколко години по-късно откриват завод с повърхност от 2500 кв.м., на 5 км от Брюксел, с 20 индивида личен състав. Днес Valentino chocolatier разполагат с 6 магазина в Белгия, обезпечават работни места на над 40 души и изнасят в над 20 страни на 5 континента.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР