Валентин Златев © Надежда Чипева 1. Перестройка в Лукойл: след

...
Валентин Златев © Надежда Чипева 1. Перестройка в Лукойл: след
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Валентин Златев

© Надежда Чипева 1. Перестройка в " Лукойл ": след 20 години отпред Валентин Златев е отхвърлен от съветския притежател. Защо и какво ще се промени?

За малко бизнеси има неписан знак за тъждество сред лицето отпред и самата компания. Две десетилетия Валентин Златев и " Лукойл " бяха взаимозаменяеми понятия и новината за освобождението му от управителния пост на българското отделение на съветската компания се одобри като края на една епоха.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Той беше заменен от руснака Булат Субаев. Решението беше оповестено на 19 април, само че не е ненадейно. Рокадата повдигна два основни въпроса - за какво се стигна до нея и по какъв начин ще се отрази тя на съветската компания и на пазара на горива в България. Вижте историята тук.

2. Този път Делян Пеевски може би ще отиде в Европейския парламент

Когато през октомври 2017 година по време на визитата си в българския парламент по покана на Движение за права и свободи ръководителят на европейските либерали Ханс ван Баален беше запитан от публицист дали познава " най-могъщия народен представител " от придвижването Делян Пеевски и какво знае за него, въпросът провокира лека блъсканица. Тогава стана ясно, че Пеевски е една демократична срамна загадка - в АЛДЕ са чували за него, само че както тогава, по този начин и в този момент, избират да не разясняват изявите на българския предприемач и политик.

На изборите за Европейски парламент през 2014 година Пеевски беше подложен на второ място в листата на Движение за права и свободи и определен за евродепутат. Една от версиите за отхвърли му тогава беше, че е станало под натиска на европейските либерали от АЛДЕ, само че европейските либерали избраха да не разясняват случката даже анонимно. По-вероятната причина за отхвърли на Пеевски тогава беше друга. С издигането му за претендент Движение за права и свободи се опитваха да излъскат имиджа му след несполучливия опит да оглави ДАНС през 2013 година, довел до всеобщи цивилен митинги. За тези избори Движение за права и свободи избра друга тактичност. За кандидатурата на Пеевски знаеха стеснен кръг от хора, а определените за евролистата се пазеха в загадка съвсем до формалното й вписване в ЦИК. Още по тематиката - в този текст.

3. Признание на районния арбитър Методи Лалов удостовери задкулисието при назначенията в правосъдната власт

Преди две седмици някогашният ръководител на Конституционния съд Румен Ненков съобщи в ефира на bTV, че политиците вземат участие и имат средства за въздействие при избора на висшите ръководители в правосъдната власт. Ненков призна, че точно той е предложил Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд, откакто основният прокурор Сотир Цацаров му е предложил да се номинира за поста.

Миналата седмица някогашният началник на Софийския областен съд Методи Лалов също реши да опише за технологията, по която е бил определен на поста в края на 2012 година, и за ролята на Делян Пеевски в процеса. Подробностите четете тук.

4. Производството на електрически колела в България е в взрив - поради митата за Китай и пораснало търсене

Безшумно и елегантно, както се и карат, електрическите колела са придвижили цяла една промишленост в българската стопанска система мощно напред. Само за една година производството им тук е скочило от към 28 хиляди бройки на над 128 хиляди, а износът е пораснал с 250% до над 207 млн. лева, демонстрират данните на сектора и на националната статистика. Обяснението е в ограничавания китайски дъмпинг от януари предходната година, както и в по-голямото търсене на електрически колела в Европа.

Но има и още една детайлност - фабриките в България се подготвяха за този миг от години, тъй че, когато Брюксел спря китайските контейнери, те бяха изцяло подготвени да заемат свободната пазарна ниша. За триумфите и провокациите пред бранша вижте този текст.

5. Германец, реставрирал и почиствал някои от най-известните паметници в света, ще обнови паметника в Докторската градина

" Искахме да почистим паметника на Шипка, само че се оказа, че не е толкоз нечист и няма потребност от интервенция, допускам, тъй като е в планината и надалеч от градския прахоляк ", споделя немският културен реставратор Торстен Мьовес. От седемнадесет години той дава отговор за почистването и реставрирането на над 100 международни обекта - монументи, скулптури, мостове, галерии, площади, музеи, църкви, лечебни заведения, манастири. Сред тях са London Eye, Статуята на свободата в Ню Йорк, Космическата игла в Сиатъл, Забраненият град в Китай, Луксор в Египет и доста други, намиращи се на пет континента.

Служител е на немската компания за професионално разчистване Kärcher, която развива стратегия за запазване на международното културно завещание от 1978 година насам. Торстен Мьовес стартира да се занимава с разчистване и възстановяване на монументи, тъй като желае да пътува, само че последователно с годините и натрупването на опит от ден на ден осъзнава с какъв брой виновна задача се е заел. Историята му четете тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР