Валентин РадомирскиЦяла седмица ни настройваха за голямото събитие - кралската

...
Валентин РадомирскиЦяла седмица ни настройваха за голямото събитие - кралската
Коментари Харесай

Какофония в световния ред

Валентин Радомирски

Цяла седмица ни настройваха за огромното събитие - кралската женитба на Хари и Мегън Маркъл. В събота акцията доближи своето кресчендо - всички национални малките екрани отразяваха и охолно разясниха и най-малките елементи от церемонията в Уиндзор. Това събитие успешно отклони публичното внимание от нещастието на 14 май в Газа, където починаха над 60 палестинци и над 1700 бяха ранени.
Причината за проведените от "Хамас " митинги бе, че в същия този понеделник тържествено беше намерено новото посолство на Съединени американски щати в Ерусалим. А този град съгласно резолюциите на Организация на обединените нации трябваше доста от дълго време да бъде

поделен сред израелците и палестинците

Тази вероятност в този момент се отдалечава още повече след решението на президента Тръмп. Действията на американската администрация прокарват от ден на ден разграничителни линии сред Вашингтон и неговите обичайни съдружници. Преместването на посолството в противоречивия, заветен за три религии град бе подкрепено горещо от Израел, а на тържествената гала участваха и дипломатически представители на четири страни от Европейски Съюз - Австрия, Румъния, Унгария и Чехия. Преди това последните три страни от тази група блокираха в Брюксел препоръчаната ръководителка на европейската дипломация Федерика Могерини проекторезолюция, осъждаща американското решение. Последва изтеглянето на палестинските посланици от столиците на четирите страни. А нашата съседка Турция освен отзова посланика си в Израел, само че съгласно турските медии е "помолила израелският дипломат в Анкара да си вземе отмора в Тел Авив ". Периодът на "почивката " не се прецизира.
Цялата тази дисхармония внесе нови нюанси в така и така усложнената до прекаленост обстановка в Близкия изток. Почти всекидневно проникват сведения за замяна на удари сред израелците и иранците на територията на Сирия. Победата на "Хизбула " на изборите в Ливан и на обединението "Сайрун " отпред с радикалния шиитски водач Муктада ал Садр на парламентарните избори в Ирак трансформира обстановката в интерес на шиитите. В Ирак на второ място е обединението "Фатх " отпред с някогашния министър на превоза и командира на шиитското опълчение "Ал-Хашс аш Шааби " Хади ал Амири, който е считан за сътрудник на Иран. Тя завоюва 47 мандата. Още преди формалното оповестяване на резултатите партиите започнаха договаряния за съставянето на съдружно държавно управление. Експертите означават, че кандидатурата на Муктада ал Садр не устройва нито Техеран, нито Вашингтон. Радикалният шиитски имам се прочу след нахлуването на Съединени американски щати в Ирак през 2003 година, когато основаната от него "Армия на Махди " сполучливо се сражаваше с американците. Но наред с антиамериканската реторика Ал Садр се стреми към по-голяма самостоятелност от Техеран.
Основният детайл за внезапното усложняване обаче е оповестеното от Тръмп решение Съединени американски щати да се откажат от "Съвместния Всеобхватен План за Действие " (СВПД), направен след дългогодишни договаряния сред Иран и "шесторката " страни, в която влизат петте непрекъснати члена на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция, плюс Германия. Този ход на Вашингтон наред с оповестеното преди този момент налагане на мита върху вноса в Съединени американски щати на стомана и алуминий подреди дневния ред на неофициалната среща на ръководителите на 28-те страни от Европейски Съюз в София. И макар че в нашите медии първостепенно място бе отредено на тяхната среща с водачите на 6-те страни от Западните Балкани, въпросът по какъв начин да реагира Европа по отношение на самодейностите на Тръмп бе централната тематика по време на вечерята на 16 май на главните политически фигури от континента. Сред ограниченията за отбрана на европейските компании, работещи с Иран, от новите антиирански наказания на Съединени американски щати е слагането началото на юридически развой,
даващ опция на Европейската капиталова банка да влага средства от бюджета на Европейски Съюз в европейски планове в Иран. Други ограничения могат да бъдат връщането към така наречен "блокиращ статут " от 1996 година (приет във връзка със глобите на Съединени американски щати против Куба), както и прекосяването към директни разплащания с Централната банка на Иран. Според изказването на Европейската комисия тези дейности ще разрешават на европейските компании да се оправят със санкционния напън от Съединени американски щати върху тях. Част от политическите коментатори обаче означават, че надали огромните европейски компании ще слагат под риск връзките си със Съединени американски щати, което слага под подозрение смисъла на горепосочените ограничения. Френската "Тотал " към този момент разгласи, че ще приключи съдействието си в почналата през юни предходната година разработка на ирански газови залежи.
Старши съветникът по политическите въпроси Браян Хук в изказване пред публицисти в събота заяви, че на 21 май Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ще разгласи "пътна карта " за противопоставяне на "съвкупността от ирански закани " и ще изиска от европейските съдружници да окажат оптимален напън върху Иран. (Изявлението на Помпео ще бъде направено след публицистичното приключването на този брой на вестника.) На този стадий наподобява, че

конфликтът на Съединени американски щати с Европа е неминуем

След шест месеца администрацията на Тръмп ще наложи наказания за всички покупко-продажби, свързани с продажбата на ирански петрол, които ще обиден банковата активност, мореплаването, застрахователната област.
При отсъствието на постигането на консенсус през този интервал сред Вашингтон и неговите съдружници по отношение на нуклеарната стратегия на Иран изцяло допустимо е Китай, Индия, Турция, Европейски Съюз и други страни да се откажат да извършват санкционните ограничавания на Съединени американски щати. В този случай Вашингтон ще се изправи пред сложен избор: или да не подхваща наказания, или да ги вкара против банките и компаниите, участващи в пазаруването на ирански нефт.
При първия вид ще бъде нанесен удар по успеваемостта на цялостната санкционна политика на американците до момента, а това може да се отрази на държанието на Русия, КНДР и други страни, против които се ползват американски наказания в този момент или може да попаднат в бъдеще под тяхното влияние. Във втория случай дейностите на Вашингтон ще подкопаят освен иранския, само че и международния нефтен пазар. Международната конюнктура ще се утежни доста. Нито един от тези разновидности не способства за подписването на ново съглашение сред Съединени американски щати и Иран. Поради това редица коментатори, в това число и в Америка, считат дейностите на Тръмп за безразсъдни.
Но има и други съображения. Излизането на Съединени американски щати от СВДП бе обявено на фона на изостреното опълчване на Ислямска република Иран с два основни съдружника на Америка в Близкия изток - Израел и Саудитска Арабия. Въпреки разликите в религиозната ориентировка в системите на държавното устройство и в националните манталитети елитите и в двете страни с рядко срещано единогласие желаят скорошния провал на Иран или най-малко забавянето на стремителното му развиване. Доминация на Ислямската република в Близкия изток е неизгодна за Съединени американски щати, защото Иран е съдружник на Китай в същата степен, в която идейно непознатите на Вашингтон саудитци са съдружници на Съединени американски щати. Поради това спирането на разговора с Иран от страна на Съединени американски щати и американската поддръжка за всички искания на близкоизточните съперници на Техеран не са изолирано деяние на "полудялата " американска администрация, а още един ход в световната борба

за международна надмощие сред Вашингтон и Пекин

Съединени американски щати продължат опитите си да получат през идващите шест месеца от Европейски Съюз единодушие за ново съглашение с Иран, налагащо му ограничаване в поддръжката на "международния тероризъм ", в прекратяването на ракетно-балистичната му стратегия и периодите на самите договорености. За задачата Вашингтон разполага с величествен инструментариум за напън.
Един от тях е въвеждането на мита за стоките, създадени в Европейски Съюз. Съединени американски щати отложиха за Европейски Съюз митата си от 25 % върху вносната стомана и 10 % върху вносния алуминий до 31 май в среднощ. За да се реши на безсрочно изключение обаче, Вашингтон слага настояването за по-отворен европейски пазар. 28-те от Европейския съюз разискаха в София и хода на настоящите полемики с американците за митата върху стоманата и алуминия. "Целта ни е елементарна: да останем твърди. Това значи за нас да се направи безсрочно изключение " за тези мита, съобщи Туск. "Абсурдно е да се мисли, че Европейски Съюз би могъл да е опасност за Съединени американски щати. Трябва да върнем действителността в тези полемики ", прикани той.
Според неназован европейски източник водачите на 28-те на вечерята в София били декларирали, че "ЕС няма да договаря с опрян в главата револвер ". Ако обаче американците им дават желаното безсрочно изключение, европейците били подготвени да стартират полемики по редица тематики като подобряването на взаимния достъп до пазарите, по индустриалните артикули, в това число колите, както и за отварянето на публичните поръчки.
Лидерите на страните от Европейския съюз били единни в груповия си отговор на "капризното държание " на президента Доналд Тръмп по тематиките на иранското нуклеарно съглашение и интернационалната търговия, предава Франс прес.
В американските медии обаче бе маркирано, че на идващия ден президентът Доналд Тръмп отговори на съименника си Доналд Туск, като разгласи, че "Европейският съюз е ужасяващ сътрудник за Съединени американски щати ". А Вашингтон явно е надъхан на сериозна борба, която може да сложи началото на комерсиална война. За това приказва оповестеният от Белия дом проект на Тръмп

за понижаване на цените на лекарствените средства

Той бе рекламиран с подобаваща пищност, въпреки и да не е към момента изцяло в детайли създаден, което приказва, че ще бъде употребен освен за подсилване на престижа на Тръмп и републиканците в навечерието на частичните избори през ноември т. година В проекта се плануват и директни държавни вложения, и приемането на промени в нормативните документи, регламентиращи активността на фармацевтичната индустрия, и доста други ограничения.
Но най-важното в него е това, че Тръмп желае да намали цените на медикаментите, без това да сплоти като негови врагове всички тези, които печелят от тази промишленост. Ключовият миг в програмата на американския президент е опцията понижената облага на фармацевтичните компании в Щатите да бъде обезщетена за сметка на жителите на останалите страни в света. Според Тръмп доста страни постановат съществени ограничавания на оптималната цена за вносните медикаменти и при тяхното нарушение просто не им позволяват достъп до локалните пазари. Вашингтон ще употребява "своето въздействие за унищожаване на тези бариери ", а американските фармацевтични компании следва да се отблагодарят за достъпа до нови пазари, като снижат цените на продаваната в Америка продукция.

Друг индикативен образец за американския напън

върху Европа е опасността за въвеждане на наказания върху компаниите, участващи в плана "Северен поток-2 ". Според списание "Шпигел " заместник-директорът на Департамента по енергетика на Държавния департамент на Съединени американски щати Сандра Оудкърк е декларирала по време на свое изявление в Берлин, че "САЩ желаят да предотвратят планувания газопровод "Северен поток-2 " от Русия до Германия ". Според нея зад съпротивата на Съединени американски щати против плана стоят "енергийни и геополитически аргументи ". Въпреки това на срещата си в Сочи на 18 май Меркел и Путин демонстрираха съгласно организация Ройтерс, че връзките сред Берлин и Москва може и да са съществено обтегнати след съветското анексиране на Крим, само че това не им пречи да споделят общ интерес по отношение на "Северен поток-2 ", който ще разреши на Москва да изнася повече природен газ за Северна Европа. "Смятаме, че газопроводът "Северен поток-2 " е преференциален за нас и ще се борим за него ", заключи Путин на взаимната конференция след диалозите с Меркел. А немският канцлер загатна за напрежението сред Берлин и Вашингтон с думите: "Ние имаме мощно трансатлантическо другарство, което от време на време е трябвало да устоя в доста случаи на разнообразни отзиви. И мисля, че това може да е казусът сега ", съобщи немският канцлер.
Но преди началото на вечерята в София ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск сподели: "Днес сме очевидци на ново събитие - капризното държание на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп, човек дори е податлив да си каже, че с такива другари няма потребност от врагове. "
Изглежда, че в интернационалните връзки трайно се открива увеличаващото се въздействие на разбирането "моята страна на първо място ", което докара Доналд Тръмп до Овалния кабинет в Белия дом. Живеем в две действителности - "де юре " и "де факто ". Първата, основана на международноправните документи, като устава и резолюциите на Организация на обединените нации и другите световни и районни институции, от ден на ден е подценявана за сметка на втората, учредена на тактически и геополитически национални ползи. Досегашният "световен ред " от ден на ден се трансформира в "световен хаос ", в който до момента поетите отговорности могат с неподозирана до неотдавна лекост да бъдат отхвърляни. Необходим е поврат на тази рискова за международния мир наклонност.







Палестински протестиращи изнасят ранен по време на конфликти с израелски бойци в бранша Газа
Снимки БГНЕС

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР