Валентин РадомирскиПоследните президентски избори през 2014 година предоставиха властта на

...
Валентин РадомирскиПоследните президентски избори през 2014 година предоставиха властта на
Коментари Харесай

Правителството в Румъния прати в нокдаун опозиционния президент

Валентин Радомирски

Последните президентски избори през 2014 година предоставиха властта на "десния " претендент - Клаус Йоханис, до момента в който от 2012 година до момента в Народното събрание господстват левите. С спиране от 14 месеца за едно "експертно държавно управление " левите определяха и министър председателите. Така че спорът сред политическите сили продължава и трендовете са той да продължи да се задълбочава вследствие на трендовете в света.
На политическата сцена, на която социалдемократическата партия (SDP) със съдействието на съдружния си сътрудник - алианса на либералите и демократите (ALDE) - държи монопола, президентът Клаус Йоханис се пробва да бъде съперник на опозицията, която от няколко години към този момент е изгубила своето значение.
При настоящето съответствие на силите в румънския парламент партии като "Национално-либералната партия " (PNL), съюзът "Спасете Румъния (USR) или партията "Народно придвижване " (PMP) на някогашния президент Траян Бъсеску са изцяло декоративни и тяхната мощ на публично изложение е равна или даже по-малка от тази на някои неправителствени организации. Поради това единствената съпротива и в действителност единствената опора, към която може да се образува политическа конкуренция, остава "самотното " наличие на президента Йоханис. "Самотно " само в партиен смисъл, защото съгласно съперниците му от държавното управление на негова страна са институциите от наричаната от тях "паралелна страна " - придобилата популярност румънска Национална дирекция за битка с корупцията (DNA) и службите за сигурност и на първо място вътрешното разузнаване и румънското НСО - службата за отбрана и защита.
И заради това забележимата битка сред тези групи от румънския политически хайлайф се води на два фронта - измененията на законите в правосъдната система и измененията в горепосочените институции.
На втория от тях побеждава ръководещата коалиция в почналата преди година и половина борба за премахване на ръководителката на дирекцията за битка с корупцията - Лаура Кьовеши. През лятото на предходната година бяха оповестени записи, свидетелстващи че Кьовеши е почнала да възприема делата като средство

за напън върху политиците и значимите държавни институции

"Конституционният съд даде неподходящо решение, дано да арестуваме един министър. Ако се постараем, може даже и премиера, тъй като знам сигурно, че е подписал някакви контракти за реставрация на парцели. Да създадем всичко, с цел да демонстрираме на обществеността и на тези, които излязоха на улицата след разпореждане 13, че устояваме. С всевъзможни средства ", споделя в записите Кьовеши, за която антикорупцията явно не е неутрален въпрос, а война.
След обявата на първите записи в медиите се появиха и други, в които тя търси отговорните за приключването на информация от дирекцията. "Имаме изменник сред нас! ", споделя в тях Кьовеши и желае от подчинените си да се подложат на детектор на лъжата, с цел да разбере кой я е предал. Прокурорите отхвърлят този "тест за преданост " и са твърдо срещу да бъдат третирани като нарушители от самозабравилата се Кьовеши. Трима от топпрокурорите с най-хубавите резултати в DNA сезираха Висшия съвет на магистратурата по отношение на метода, по който протича следствието, поръчано от Кьовеши. Тя от своя страна им изпрати мейл, в който им пишеше, че са "престъпници ", "клеветници " и "страхливци ". И както заслужено означиха румънски специалисти, "магията на DNA стартира да се изпарява ". Лаура Кьовеши сподели една от класическите патологии на властта. И това не е единствено физическото и психическо амортизиране от властта. Има още и взаимозависимост от "играта ", замайване от властта, по-точно от възприятието за всемогъщество.
За нея антикорупцията към този момент не е деперсонализиран, неутрален въпрос, а война с ясни съперници.
Това даде учредения на социалдемократите да основат парламентарни комисии, които да прегледат нейната работа и активността на ръководената от нея дирекция. Те настояват, че от над 1300 следствия на хора по високите етажи на властта до края на 2016 т. четири пети са на управителни дейци от левицата и техни съидейници.
Разследването обаче разкри детайлности в една сфера, която е сензитивна за румънското общество след ерата на Чаушеску. Оказа се, че има непозволено подписани протоколи за съдействие сред DNA и вътрешното разузнаване, като на тяхна основа през последните години (2005-2016 г.)

са били подслушвани 6 милиона души в страната

Тоест систематично са били нарушавани съществени човешки права в изискванията на прокламирана народна власт.
На 22 февруари т.г министърът на правораздаването Тудорел Тоадер повдигна обвинявания против Лаура Кьовеши за прекомерно властническо ръководство. Той съобщи, че тя редовно е вредяла на имиджа на страната по време на изявленията с задгранични публицисти и че под нейно управление мнозина антикорупционни прокурори са фалшифицирали доказателства по следствия от дирекцията. Министърът изиска основният прокурор на DNA да бъде освободена от служба, като я упрекна в 20 "неприемливи дейности ". Сред тях Тоадер загатна следствието по държавното решение № 13 (предизвикало многохилядните митинги през февруари 2017 г.), нейния отвод да се яви на парламентарни чувания за активността на дирекцията, фалшификации по каузи, липса на вярна реакция във връзка на хипотетични престъпления, осъществени във филиала на DNA в Плоещ и утежняване на имиджа на Румъния посредством неправилно информиране на европейските институции. Впоследствие президентът Клаус Йоханис разгласи, че няма да извърши настояването за освобождение на ръководителя на DNA, като посочи, че аргументите, изтъкнати от Тоадер, не са безапелационни. Президентът не се съгласи с причините на министър Тоадер.
След този отговор държавното управление апелира президентското решение пред Конституционния съд. На 30 май т.г. румънският Конституционен съд задължи президента Клаус Йоханис да издаде декрет за премахване от служба на основния прокурор на Национална дирекция за битка с корупцията Лаура Кьовеши. Започнаха спекулации ще се съобрази ли президентът с това решение или ще търси обходни маневри за запазването на Кьовеши. Появи се догадка, че той може да я уволни и незабавно след още веднъж да я назначи. Партиите от ръководещата коалиция започнаха подготовка за парламентарна процедура по премахване на президента от поста му. Напрежението последователно се покачваше, до момента в който при започване на предходната седмица - съвсем 40 дни след решението на Конституционния съд - президентът не се реши да издаде декрет за освобождението на ръководителя на дирекцията.
На прощалната си тирада във връзка напускането на поста си Кьовеши съобщи още веднъж, че не приема отправените обвинявания и че е изгубена

"битката, само че войната продължава "

Тя бе назначена в покровителствения от нея филиал на дирекцията в Плоещ.
Въпреки това социалдемократите към момента не са решили дали да не започват процедурата за "импийчмънт " на президента. За това им желание свидетелстват думите на техния водач Ливию Драгня предходната седмица, който съобщи в изявление по една от румънските малките екрани, че "това е проект, който към момента е в дневния ни ред. Точно в този момент не знам какво би трябвало да се случи, с цел да се реализира този развой есента. Става дума за мнението на депутатите. Не е наложително да е идната есен. Но нещата могат да се случат. Говорих с сътрудниците си в понеделник. Казах им, че могат да отидат на парламентарна отмора, само че те би трябвало да държат телефоните си при тях, тъй като може да се наложи да се срещнем ".
На другия фронт се води борбата за смяна на законодателството - един от главните цели в програмата на ръководещите, с която те пристигнаха на власт. Първоначално импортираните при започване на предходната година промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които провокираха всеобщите улични митинги през февруари, предвиждаха анулацията на санкции за "незначителни " закононарушения, свързани с корупцията, чиито вреди не надвишиха 40 000 евро. Под натиска на уличните митинги, както и на Брюксел и Вашингтон това бе анулирано. Сега модифицираните планове на тези кодекси и на Административния кодекс съгласно държавното управление са съобразени с рекомендациите. През предходната седмица министър председателят госпожа Виорела Дънчила след работното си посещаване в Еврокомисията съобщи, че по време на диалозите си в Брюксел, "когато зам-председателят Тимерманс сложи тази тематика, го уверих, че промените са осъществени след парламентарни диспути, които продължиха една година, бяха извършени съвещания с неправителствени организации и професионални асоциации и с тези, които имаха опция да излязат с оферти, както и че Конституционният съд ще има последната дума, която ще бъде почетена от държавното управление. Повторих, че тези промени са нужни, като се има поради нуждата от транспониране на европейските наставления в румънското законодателство. " Според нея в Европейска комисия не са сложили въпроса за уволнението на Кьовеши, само че са били осведомени за секретните противозаконни протоколи сред службите за сигурност и Националната дирекция за битка с антикорупцията, както и за подслушванията на над 6 милиона румънци. Юнкер е определил това като

фрапантно нарушаване на демокрацията

а Тимерманс - като сериозен казус. Било изразено безпокойствие от неспокойната вътрешнополитическа конюнктура в северната ни съседка единствено шест месеца, преди да поеме европредседателството.
През миналата седмица Конституционният съд на Румъния още веднъж прикани Народното събрание на страната да сложи в предлаганите законопроекти най-малък предел за размера на вредите, при които злоупотребата със служебно състояние може да се счита за закононарушение. Съдът "поиска предефиниране на правосъдна неточност, непочтеност и сериозна немарливост ", съобщи ръководителят на Конституционния съд Валер Дорнеану през публицисти в Букурещ. Съгласно предлаганите промени страната ще може да подхваща дейности против даден прокурор или арбитър, упреквани в осъществяването на "съдебна неточност, произлизаща от непочтеност или сериозна немарливост ". Конституционният съд в Румъния неотдавна отсъди, че препоръчаното определение е прекомерно неразбираемо и изиска от държавното управление да го детайлизира. Предвижда се дебатите по тях да се състоят през септември.
Сегашното съответствие на силите и тежките взаимни обвинявания се трансформират от тематика за размисъл в акция, която надвишава елементарните партийни боричкания преди идните през идната година избори.
В Румъния все по-често си задават въпроси за виновността и кой по кое време я дефинира. Обикновено от първите мигове на "извънредните вести ", с които афишират привикването на даден политик в дирекцията за битка с корупцията до доказване или не на виновността, минават години. Недопустимо доста години. Някои от тези лица са в пандиза, само че доста други са освободени. Но със независимост, лишена от чест, нормалност и всичко, което техният живот е означавал преди този момент.
В последно време бяха произнесени редица първоинстанционни и дефинитивни оправдателни присъди по каузи, свързани с имена от първия ешелон на румънския политически и публичен живот. Като това на Виктор Понта, някогашен водач на социалдемократите, някогашен министър председател и някогашен претендент за президент, упрекнат в пране на пари, подправяне на каузи и съучастничество в укриване на налози.
Сред оправданите са и Дан Сова, някогашен парламентарист и министър, упрекнат в корист с служба, подправяне на каузи, укриване на налози и пране на пари;
Тони Гребла, някогашен арбитър от Конституционния съд, упрекнат в корист със служебно състояние, финансови интервенции, несъвместими със заеманата от него служба, образуване на незаконна мрежа и подправени показания;
Тибериу Ниту, упрекнат в корист с власт по отношение на потреблението на полицейски ескорти.
А Габриела Биршан, брачната половинка на някогашния арбитър на Европейския съд по правата на индивида Корнелиу Биршан и самата тя арбитър и някогашен началник на Върховния касационен съд, получи дефинитивна оправдателна присъда. Но в последния случай Румъния бе наказана да й заплати 1,1 милиона леи (над 250 000 евро) обезщетение, както и санкция за нарушение на дипломатическия имунитет на брачна половинка й при несанкционирания обиск на дома им.

Засилва се поляризацията "за " и "против " ръководството на социалдемократите


В тяхна изгода са резултатите от провежданата социално-икономическа политика. Миналата седмица Националният статистически институт на Румъния удостовери оповестените в средата на май оценки, съгласно които страната е отчела стопански напредък от над 4% през първото тримесечие на тази година. Според сезонно приравнените данни брутният вътрешен артикул на Румъния е повишен през първите три месеца на 2018 година с 4,2 % по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки 226,281 милиарда леи (48,54 милиарда евро). Спрямо предходното тримесечие Брутният вътрешен продукт на Румъния е повишен с 0,1 %. А за цялата 2017 година Румъния реализира напредък от 6,9% - втори в Европейски Съюз. Бяха спазени и периодите за нарастването на пенсиите и минималните заплати. Това дава опция на ръководещите да не се опасяват от предварителни избори и това е повода опозицията да не ги желае в сегашния миг, макар поляризираното публично мнение. В една отлично написана публикация от Владимир Митев във в. ДУМА се дава и още един мотив за това положение - външната поддръжка за социалдемократите (от Израел) и за опозицията (от Германия и надлежно от ЕК). Може да се добави и американската поддръжка за ръководещите след осъществените от тях през тази година покупко-продажби за закупуване на въоръжение и бойна техника от Съединени американски щати и оповестеното желание незабавно, откакто Вашингтон се реши на този ход, да реалокират и румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим.



През февурари румънци стачкуваха пред централата на държавното управление, откакто правосъдинят министър Тудорел Тоадер изиска оставката на Лаура Кьовеши. Демонстрациите им обаче не можеха да омаловажат грешките на Кьовеши.
Снимка БГНЕС


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР