Валентин Гълъбов е председател на УС на TBI Bank. Той

...
Валентин Гълъбов е председател на УС на TBI Bank. Той
Коментари Харесай

Валентин Гълъбов: На младите нищо не им липсва, стига да знаем какво да правим с тях

Валентин Гълъбов е ръководител на УС на TBI Bank. Той има над 28 години професионален опит, по-голяма част от които на управителни позиции в одобрени интернационалните и локални компании и институции, като е част от екипа на TBIF Group от самото й основаване през 2002 година Money.bg му зададе въпроси по отношение на акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България ", в която банката взе участие.

Какво e Вашето обучение - по какъв начин го избрахте, къде завършихте и по какъв начин Ви оказа помощ за кариерата?

След математическата гимназия някак естествено се насочих към точните науки. Завърших поредно " Информационни технологии " и " Международни стопански връзки ", след това и магистратура по " Застраховане ".

Определяща за трайното ми насочване в областта на финансите се оказа 1997 година, когато бях определен за заместник-председател на съвета на шефовете на ЗАД " Булстрад ". Присъединяването ми към екипа на TBIF, компанията-собственик на TBI Bank, от самото основаване на групата през 2002 година, предопредели идната стъпка в потребителското кредитиране и банковия бранш. Предизвикателството беше огромно за нас тогава, с чувството, че построяваме един старт-ъп бизнес от нулата.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кое персонално качество смятате, че най-вече Ви оказа помощ по тази причина?

Желанието нещата да се случват, присъщия ми прагматизъм и емпатия. Никой не може самичък да реализира триумф, за мен основен фактор за личния ти кариерен разцвет, е институцията, част от която си, да е сполучлива.

Защо избрахте да работите в България?

В началото на 90-те години огромна част мои съученици и другари отпътуваха на открито - това беше част от избора на нашето потомство. Може би съм бил доверчив тогава, само че си мислех, ето в този момент всичко се трансформира, имаш независимост да правиш бизнес, да се развиваш. Струваше ми се, че в случай че не съм тук, ще пропусна избран миг да направя нещо. Достатъчно хора, които останаха в България, реализираха сполучлив живот, мнозина от тези, които напуснаха пък не могат да кажат, че нещата са се развили сполучливо за тях. Въпрос на персонална преценка и старания.

Според Вас кои са най-важните качества, с цел да успее човек в България?

Търпение, неизменност, поредност. Мотивационните фактори за триумф на всички места са едни и същи, значимо е по какъв начин ще извървиш пътя.

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите чиновници?

Да желаят да съумяват. Едновременно да са необятно скроени и фокусирани. Традиционно през годините TBI Bank е привлякла доста хора от студентската пейка. За тях е атрактивна динамичността на работа, непрекъснатото създаване на новаторски артикули и услуги в отговор на пазарните потребности, в доста случаи скоростта даже надминава упованията им. Естествено бързото развиване значи и непрестанно учене, предпочитание да надграждаш уменията си. Това изисква младежи, които търсят провокации, работят с по-висок темп и степен на централизация. Никога не ме е било боязън да ангажирам хора непосредствено от университета, тъй като младежите са доста по-адаптивни. Дори да им липсват някакви знания, бързо наваксват.

Какво би трябвало да се промени в образованието?

Университетите би трябвало да бъдат атрактивно място освен за студентите, само че и за надарените преподаватели. Днешните студенти са от поколението на прекарването. Ако преподавателят и университетът не са забавни за тях, няма значение какво познание и ноу-хау имат. Начинът, по който ще го предложат, също е доста значим. Ако има повече качествени преподаватели в университетите, ще имаме и по-резултатни студенти.

Какъв вид чиновник предпочитате - приключил в България или приключил в чужбина?

За мен това разграничаване няма чак толкоз значително значение. Когато подбираш нов чиновник, оценяваш неговия капацитет. Това, което той има като съществуващо познание е значимо, само че от доста по-голямо значение за мен е капацитетът, който има. Начинът, по който структурира мисленето си, качествата му в професионален и персонален проект, всичко това е определящо. Който има капацитет, той бързо се развива. Неслучайно хора, които до през вчерашния ден са се занимали с едно, се преквалифицират и стартират да се развиват също толкоз сполучливо в друга област.

По-скоро оптимист или по-скоро черноглед сте за бъдещето на България?

Естествено, че съм оптимист. Това е от случаите, в които човек генетично няма право да бъде черноглед. Все повече млади, а и не толкоз младежи се завръщат в България, тъй като виждат капацитет да изградят бъдещето си тук. Към момента към 15 % от чиновниците в българския централен офис на TBI Bank са учили или живели в чужбина.

Големият ми наследник е образец за младеж, приключил образованието си в Англия, с магистратура в три европейски столици, който също се завърна в България. Мога да кажа, че не аз съм го стимулирал за този избор. Неговото верую е, че може да осъществя капацитета си на всички места. С подвижността, която дават новите технологии, като множеството младежи той не усеща ограничаване от пространствени граници. Вярвам, че от ден на ден млади българи ще вършат този избор.

Какво прави Вашата компания за развиването на образованието в България?

Винаги сполучливо сме си сътрудничили с разнообразни университети и сме наемали чиновници непосредствено от студентската пейка. Не е загадка, че на запад фирмите стартират да следят студентите още от първи курс. В положителните университети студентите в трети курс към този момент имат покана за работа. Това от ден на ден се случва и тук. Дългосрочното съдействие сред бизнеса и университетите е едно решение в битката за квалифицирани фрагменти.

Според Вас по какъв начин може да бъде решен казусът с намирането на фрагменти в България?

Държавата и бизнесът би трябвало да имат целенасочена политика в тази посока. Едно от вероятните решения е привличането на фрагменти от чужбина. Сещам се за един наш сътрудник - Константин от IT отдела, избрал кариера в София, вместо Лондон. Той се причисли към TBI Bank откакто е бил самодейно потърсен от наш екип за асортимент на личен състав. В идващите няколко месеца ни следва да участваме в два кариерни форума за наши сънародници в чужбина - в Лондон и Берлин.

В TBI Bank се оформя и друга забавна наклонност - при нас работят хора от разнообразни националности, някои идват от надалеч по-развити пазари от нашия. Така последователно сътворяваме среда от локални и интернационалните гении, които си взаимодействат и споделят скъп опит.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите чиновници?

На младите нищо не им липсва, стига да знаем какво да вършим с тях. Ако им липсва някое качество, то доста елементарно се развива. Аз считам, че са ни нужни концепциите на младежите, тяхното ентусиазъм, хъс и сила. Те имат знанията за изменящия се свят, живеят с неговата динамичност, гъвкави са. Стажантите, които ще са част от плана, ще научат доста неща от своите ментори, само че и ние ще научим доста от тях.

Колко значима би трябвало да бъде заплатата за начинаещия чиновник?

Заплатата не е панацея, само че не е и без значение, тъй като демонстрира, че напъните на индивида са оценени. Заплатата постоянно е нужда, само че изискванията на труд и провокациите за триумф са основни. Повечето компании с резистентен растеж отделят особено внимание на хората, които работят за тях. Те се стремят чиновниците им да се усещат добре, да са горди с работното си място, с водачите и полезностите на организацията. Колкото една организация е по-устремена в развиването си, толкоз по-успешна става тя за младежите.

 Снимка 338603

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1-ви март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР