Валентин Димитров, известен с прякора Вальо Топлото, е човекът, добил

...
Валентин Димитров, известен с прякора Вальо Топлото, е човекът, добил
Коментари Харесай

Вальо Топлото - от скъпи сирена, джетове и джакузита до...

Валентин Димитров, прочут с прякора Вальо Топлото, е индивидът, добил известност със своите правосъдни борби. Те не престават към този момент 13 години. Някои от хората го помнят просто като някогашен началник на „ Топлофикация – София “, други като похарчилия милиони левове на сдружението за скъпи храни, първокласен алкохол и приятни развлечения. А доста от осведомените с историята на Топлото евентуално се възхищават какъв брой почтен в действителност се оказа той съгласно Софийския апелативен съд и Върховен касационен съд.

През 2008 година Димитров получава първата си ефикасна присъда. Софийски областен съд призна за отговорен Топлото за валутни закононарушения. Според обвиняването Димитров не бил заявил пред Българска народна банка за потребностите на статистиката покупко-продажби на собственита си компания ‘Про Марк‘ за над 10 млн лв.. Топлото беше наказан на 5 години затвор, оповестява "Трафик ".

На 25 юни 2009 година Софийски градски съд пък дефинира 14 години отнемане от собода за Димитров. По това дело той беше упрекнат за присвояването на 6 млн. лв. от „ Топлофикация – София “. Определеното от магистратите наказване се приближаваше до оптималното за сходно закононарушение, което по това време беше 20 години. Освен това на Топлото беше натрапен запор на цялото притежавано от него имущество.

Според държавното обвиняване в интервала от 2003 до 2006 година като изълнителен шеф на „ Топлофикация-София “ Валенти Димитров е изразходвл на ден по към 400 лв. на сдружението единствено за персонални разноски. Освен това Топлото закупил капризи като лодка, джет и джакузи. В същия интервал по документи сдружението е похарчило 2 млн. лв. за „ представителни разноски “. Сред тях са преса за коса, диетични храни, скъпи сирена, бира, узо, джин и разнообразни вкусотии. Не липсват несъмнено и значими неща от бита като чехли, душ гелове, прахуляк за пране, четки за зъби и тн. Димитров закупи и джет, лодка и джакузи, които се допуска са били извънредно нужни на затъналото в задължения сдружение.

Освен това в дебелата книга с водени рещу Топлото каузи беше и това за изпирането на 20 млн. лв.. Обвиняема по делото беше и майката на Димитров – Цеца. Тя обаче умря преди крайното решение на съда. По време на процеса стана ясно, че при следствието милиони левове са открити в сейфове и сметки – в българска и австрийска банка към 12 млн. лв.. Обвинителният акт твърдеше, че с тези пари са извъшвани разнообразни финансови оперции и по тази причина сумата, за която е упрекнат Топлото, доближава 20 млн. лв..

На 27 юли 2010 година задържана беше брачната половинка на Топлото - Станислава Димитрова. Тя беше хваната с 10 хиляди лв. белязани ари при акция на Министерство на вътрешните работи. Според повдигнатите по-късно против нея обвинявания Димитрова, дружно с още трима души изнудвала бизнесдама да заплати рушвет в размер на 30 хиляди лв., с цел да й бъде възобновен договорът с „ Топлофикация – София “. Жената обаче подала сигнал против брачната половинка на някогашния началник на сдружението и се договорила да даде единствено първа вноска, с цел да може проверяващите да спипат Димитрова с маркирани пари.



През декември 2010 година Топлото получава следващата си присъда, трета подред – три години за занемареност като началник на „ Топлофикация - София “.

На идната година Национална агенция за приходите дефинитивно съумява да осъди Топлото, като Върховният административен съд го задължава да изплати 1,4 млн. лв. неплатени налози.

Това са единствено част от заведениете против Валентин Димитров каузи. Само част от присъдите. Всичките обаче единствено на първа инстанция. След всички обвинявания, кавги и очевидци по делата Топлото въпреки всичко отива в пандиза. Там прекарва цяла година и 7 месеца.

Декември 2011 – Валентин Димитров се радва на първото полжително за него решение на Софийски градски съд. Топлото е правдан за валутни закононарушения, за които по-рано първата инстанция го осъжда на 5 години затвор.

15 юни 2012 година Софийски апелативен съд оправдава Димитров за източването на „ Топлофикация –София “. Обвинение, за което някогашният началник на сдружението получи 14 години на първа инстанция.

Февруари 2015 година Софийски апелативен съд признава Топлото за отговорен по обвиняването срщу него за занемареност. Девет месеца по-късно Върхвният касационен съд дефинитивно удостоверява три годишната присъда на Димитров. Топлото обаче би трябвало да лежи едвам 2 години в пандиза, защото му се приспада времето прекарано в ареста до момента в който текат правосъдните процеси. Това остава и единственото дело по-което Димитров е приет за отговорен и получава наказване „ отнемане от независимост “.

На 30 юни 2017 година шефът на пандиза самичък предлага на съда предварително освобождаватне на Топлото. Няколко дни по-късно обаче Софийски градски съд отхвърля Димитров да бъде освободен, защото към момента има какво да „ поправи в държанието си “. Началото на февруари предходната година Топлото дефинитивно излиза на независимост. Той е пуснат предварително, откакто прекарва година и 7 месеца в пандиза. Причината за поущрението е, че Димитров работел в пандиза, взел участие във всички спортни и културни занимания и най-важното – полчил три награди, измежду които и за най-хубава великденска картичка.

13 години – толкоз не престават да се влачат всички правосъдни процеси против Топлото. След цялия бляскав живот, за който Димитров беше упрекван през годините, след всички милиони, които Софийски градски съд дефинира за присвоени и откраднати от някогашния началник на „ Топлофикация – София “ обаче... Димитров проплака. В средата на предходната седмица той съобщи пред същия оня съд, признавал го за отговорен през годините за редица обвинявания, че няма пари за юрист и има потребност от длъжностен бранител за идните му „ борби “ със Закона.

Бившият бранител на Вальо Топлото – юрист Илиян Павлов, почнал да работи на държавна работа, това било и повода Димитров да остане без отбрана. Бившият началник на „ Топлофикация – София “ изиска от магистратите служебният му бранител да бъде точно юрист Павлов, защото познавал редицата каузи водени против него. На това искане прокурорът по делото сподели, че е неприемливо съдът да заплаща с държавни пари за персонална отбрана. Въпреки недоволството на държавния обвинител съдията се съобрази с настояването на Димитров и разпореди при опция точно Илиян Павлов да бъде назначен за длъжностен бранител на Топлото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР