Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките, В резултат

...
Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките, В резултат
Коментари Харесай

Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките


Валежи и оттичане ще покачват равнищата на реките,

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения в следобедните часове през днешния ден във водосбора на р. Първенецка, а през нощта в басейна на Стара река /Пещерска/ и в басейна на р Въча - в горното течение на реката над бент. Въча, както и във водосборите на реките Фотинска, Гашня и Девинска. Вероятност за пораждане на наводнения има на следващия ден, в ранните утринни часове в басейна на р Марица - в горното течение на реката до гр. Пазарджик, както и във водосборите на реките Мътивир, Тополница в горното течение /над бент Тополница/, Яденица и горното течение на р. Стряма.

Системата за ранно предизвестие за водосборите на реките Марица и Тунджа на Национален институт по метеорология и хидрология предвижда водното равнище на р Тунджа при Ямбол да премине над жълтия предел за предизвестие във вечерните часове на следващия ден. Водното равнище на р Тунджа при гр Елхово ще премине над жълтия предел за предизвестие в утринните часове на 5 юни.

Поради продължаващата валежна конюнктура в страната, Национален институт по метеорология и хидрология афишира за на следващия ден предизвестие от първа степен /жълт код/ за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, градушки и увеличаване напразно в Западна и Централна България. На места се чакат количества до 20-25 л/кв.м, в планинските региони и повече.

В Дунавски басейн през днешния ден и през идващите три дни в резултат на превалявания и оттичане водните равнища на реките в басейна ще се покачват, като по обилни ще бъдат в реките западно от р Русенски Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР