Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките, съобщиха от

...
Валежи и оттичане ще повишават нивата на реките, съобщиха от
Коментари Харесай

МОСВ предупреждава за повишаване нивата на реките

Валежи и оттичане ще покачват равнищата на реките , оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

В резултат на интензивни превалявания има възможност от пораждане на поройни наводнения в следобедните часове през днешния ден във водосбора на р. Първенецка, а през нощта в басейна на Стара река /Пещерска/ и в басейна на р. Въча - в горното течение на реката над бент. Въча, както и във водосборите на реките Фотинска, Гашня и Девинска. Вероятност за пораждане на наводнения има на следващия ден, в ранните утринни часове в басейна на р. Марица - в горното течение на реката до гр. Пазарджик, както и във водосборите на реките Мътивир, Тополница в горното течение /над бент. Тополница/, Яденица и горното течение на р. Стряма.

Системата за ранно предизвестие за водосборите на реките Марица и Тунджа на Национален институт по метеорология и хидрология предвижда водното равнище на р. Тунджа при гр. Ямбол да премине над жълтия предел за предизвестие във вечерните часове във вторник. Водното равнище на р. Тунджа при гр. Елхово ще премине над жълтия предел за предизвестие в утринните часове на 5 юни.

Поради продължаващата валежна конюнктура в страната, Национален институт по метеорология и хидрология афишира за на следващия ден предизвестие от първа степе н /жълт код/ за интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици, градушки и увеличаване напразно в Западна и Централна България. На места се чакат количества до 20-25 л/кв.м, в планинските региони и повече.

В Дунавски басейн през днешния ден и през идващите три дни в резултат на превалявания и оттичане водните равнища на реките в басейна ще се покачват, като по обилни ще бъдат в реките западно от р. Русенски Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за предизвестие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР