Валдис Домбровскис​: Когато налагаме санкции, трябва да го правим по

...
Валдис Домбровскис​: Когато налагаме санкции, трябва да го правим по
Коментари Харесай

ЕС подготвя „умни санкции“ срещу вноса на руски петрол

Валдис Домбровскис​: Когато постановяваме наказания, би трябвало да го вършим по метод, който да усили оптимално натиска върху Русия

Европейският съюз приготвя „ умни наказания “ против вноса на съветски нефт, заяви в понеделник (25 април)като се базира на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„ Работим по шести пакет от наказания и един от въпросите, които преглеждаме, е някаква форма на петролно ембарго. Когато постановяваме наказания, би трябвало да го вършим по метод, който да усили оптимално натиска върху Русия, като в същото време сведе до най-малко съпътстващите вреди за нас самите “, съобщи Домбровскис пред The Times, представен от.

Той съобщи, че към момента не са контрактувани точни детайлности за петролните наказания, само че те биха могли да включват последователно евакуиране на съветския нефт или налагане на мита върху износа над избран ценови таван, заяви вестникът.

Русия е най-големият снабдител на нефт в Европа, като през 2020 година ще обезпечава 26% от вноса на нефт в Европейски Съюз. Европа получава почти една трета от брутната си налична сила от петрол и нефтопродукти, в браншове от превоз до производството на химикали.

Украйна и някои страни от Европейски Съюз, в това число Полша и Литва, желаят възбрана на съветския петрол и газ, до момента в който Германия и Унгария се опълчват на незабавното петролно ембарго.

„ Най-добрият резултат за Комисията са допустимо най-строгите наказания. Няма смисъл обаче да предлагаме нещо, което няма да получи поддръжка “, съобщи Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за правораздаването.

Италия, която преди се противопоставяше на незабавното преустановяване на доставките на съветски газ, в този момент приканва за ограничение на цената му, което съгласно Рим ще лиши Москва от част от ресурсите ѝ.

Петролът и петролните артикули съставляват повече от една трета от приходите на Москва от експорт през предходната година. Понастоящем Европа харчи към 450 млн. $ на ден за съветски недопечен нефт и рафинирани артикули, към 400 млн. $ на ден за газ и към 25 млн. $ за въглища, съгласно мозъчния концерн Bruegel.

Освен петролното ембарго, пакетът от шест наказания на Европейски Съюз се чака да бъде ориентиран и към банковия бранш на Русия, в това число към най-голямата банка в страната – Сбербанк, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия.

Досега Европейски Съюз пощади Сбербанк от предходните кръгове наказания, защото тя, дружно с Газпромбанк, е един от главните канали за разплащания за съветски петрол и газ, които страните от Европейски Съюз купуват макар спора в Украйна.

Както уточни Йоурова, има огромна възможност глобите в банковия бранш да бъдат признати, защото има признаци на консенсус измежду страните от Европейски Съюз.

Все още няма съглашение

Няма задоволителна поддръжка от страна на държавите-членки на Европейски Съюз за цялостно ембарго или наказателни мита върху вноса на съветски петрол и газ, съобщи в понеделник (25 април) немският вестник Die Welt, представен от висшия посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел.

„ В момента ние в Европейски Съюз нямаме единна позиция по този въпрос “, съобщи Борел пред вестника.

Борел уточни, че тематиката ще бъде разисквана на идната среща на върха на Европейски Съюз, която ще се организира в края на идващия месец, и че не чака да бъде взето решение по въпроса преди този момент.

„ Окончателно предложение за ембарго върху петрола и газа към момента не е на масата за договаряния “, сподели той.

Европейската комисия евентуално ще направи оферти за шестия пакет от наказания на държавите-членки тази седмица, заяви Die Welt, без да се базира на източници.

Всички страни от Европейски Съюз работят за понижаване на зависимостта си от съветския петрол и газ, сподели Борел и добави, че има вяра, че блокът в последна сметка ще успее да понижи зависимостта си.

„ В някакъв миг това ще се случи и тогава Русия ще почувства мъчително, че губи приходите от петролния и газовия бизнес “, добави той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР