Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) подрави България за

...
Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) подрави България за
Коментари Харесай

Домбровскис поздрави България за влизането в чакалнята на еврозоната

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) подрави България за влизането й в чакалнята на еврозоната: „ България и Хърватия преди малко направиха значима стъпка към приемането на еврото както тяхна валута. И двете страни в този момент са членки на валутно-курсовия механизъм ERMII. Това развиване е доста доста и почтено за приветстване. Това е добра вест за България, добра вест за Хърватия и за цялата еврозона. Пътят към еврото може да бъде неравномерен. Може да наподобява дълъг. Но това е път, който трансформира страните към по-добро. Прави ги по-силни, по-устойчиви, по-конкурентни и по-проспериращи. Прави ги по-добро място за живот. “, сподели той.
България и Хърватия бяха признати през днешния ден във валутно-курсовия механизъм ERMII - наложителен стадий от присъединението към еврозоната.Това е първото разширение на валутния съюз от половин десетилетие с вероятност да приключи най-рано през 2023 година
Решението беше взето от финансовите министри на еврозоната и от висши представители на Европейската централна банка. Двете балкански страни ще се причислят и към банковия съюз на блока.
Това значи, че най-големите им кредитни институции ще попаднат под наблюдаване на Европейската централна банка от 1 октомври. Приемането на еврото ще бъде огромен пробив за България, отбелязва Reuters, представена от Българска национална телевизия.
Агенцията напомня, че страната ни е изправена пред паники по отношение на проведената престъпхност и относителна беднотия с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в целия Евросъюз.
Вижте още:
Официално: България влезе в чакалнята на Еврозоната
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР