Вълчев: БАН целенасочено търси конфронтация с държаватаИзненадани сме от решението

...
Вълчев: БАН целенасочено търси конфронтация с държаватаИзненадани сме от решението
Коментари Харесай

Вълчев: БАН целенасочено търси конфронтация с държавата

Вълчев: Българска академия на науките целеустремено търси борба с страната
„ Изненадани сме от решението на Българска академия на науките да се откаже от подписаното съглашение за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това съобщи на конференция министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От Българска академия на науките съм сюрпризиран също, че приказват за национализация на собствеността им. Откога тя е била приватизирана, попита министърът. Той изброи няколко аргументи, съгласно който академията се държи като частна организация и изнудва обществото във връзка с метеорологичната прогноза.

Чухме погрешни изказвания, с които са изопачени думи на премиера. Категорично заявяваме, че учените, които желаят да останат в Българска академия на науките, ще продължат да работят, плановете на Национален институт по метеорология и хидрология също ще останат в академията. Всичко е регламентирано, означи Вълчев. „ Струва ми се, че Българска академия на науките целеустремено търси борба с страната „ Притеснява ни отдръпването на съглашението. С него направихме крачка обратно, само че ще решим част от насъбраните проблеми. Другото нещо, което ни тормози е преждевременното закриване на Национален институт по метеорология и хидрология с решение на общото заседание. Затова потърсихме министъра да каже какво считат да подхващат “, означи някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология Христомир Бозов.

БГНЕС напомня, че Българската академия на науките изпрати публична позиция до медиите, че се отдръпва от присъединяване си в Споразумението за Национален институт по метеорология и хидрология. Причината, съгласно Българска академия на науките, са "противоконституционни параграфи в Бюджет 2019".

Според учените залегналите текстове в проектобюджета за 2019 година опонират на подписаното на 18 септември 2018 година съглашение сред Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология, Националния браншов профсъюз „ Висше обучение и просвета ” при КНСБ и МОН, а също по този начин са в прорез с постигнатите сделки, доказани пред Общото заседание на Българска академия на науките.

В писмо от управлението на Академията до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев се споделя, че от Българска академия на науките смятат за противоконституционно Национален институт по метеорология и хидрология да се трансферира като юридическо лице към просветителното министерство. От там приканиха Красимир Вълчев да предприеме незабавни дейности за отпадане на въпросните параграфи от Бюджет 2019 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР