Ваксините и фалшивите новиниФалшиви новини разпространяват в Индия слухове, че

...
Ваксините и фалшивите новиниФалшиви новини разпространяват в Индия слухове, че
Коментари Харесай

Ваксините и фалшивите новини

Ваксините и подправените вести
Фалшиви вести популяризират в Индия клюки, че комбинираната ваксина против морбили и рубеола е държавна интрига за прекъсване растежа на мюсюлманското население в страната.

Телевизионно предаване, в което лъжливите клюки се опровергават, е инсталирано и популяризирано по интернет като видеоклип, съгласно който имунизациите заплашват живота на хиляди деца.

Телевизионното предаване, което се пробва да разбие погрешните изказвания е озаглавено „ Съществува ли инжекция, която прави мюсюлманите импотентни? “. Цялото наличие на предаването е инсталирано в клип с дълготрайност от едвам 3 минути, който служи за тъкмо противоположната цел — потвърждаване на тайните теории.

„ Идеята на предаването е да опровергае подправените вести и е доста погрешно то да бъде употребявано за разпространение на погрешни клюки “, твърди Милинд Хандекар, изпълнителен редактор на телевизия ABP News.

Фалшивите сигнали, които включват печатни известия, аудио и видео клипове, за вредата от имунизациите се повиха за пръв път в Индия, откакто здравните управляващи в страната стартираха на 5 февруари 2017 година най-мащабната в света акция за имунизация против морбили и рубеола. Не беше минала и седмица, когато слуховете, че имунизацията е интрига на задграничните фармацевтични компании и инжекциите оказват отрицателно влияние на паметта и интелекта на децата, се трансформираха в изказвания, че в действителност става въпрос за акция против мюсюлманското население на Индия.

Видеоклипът се популяризира със скоростта на горски пожар даже още преди акцията за имунизация да е почнала в редица индийски провинции. Именно тези подправени вести са в основата процентът на имунизираните в провинциите със доста мюсюлманско население да бъде доста по-нисък.

Фалшивият клип доближи до Манипур преди имунизациите и спринцовките. „ Образователните материали на Министерството на здравеопазването дойдоха в Манипур на 25 март. Видеоклипът обаче се споделяше сред хората още от октомври предходната година “, съобщи лекар Нандикишвор, който дава отговор за акцията в Манипур.

„ Клипът имаше за цел да сътвори проблеми и съумя. За първи път имаме проблеми при имунизации. Такива не сме срещали нито при рутинните имунизации, нито по време на акцията против детски паралич “, прибавя лекар Нандикишвор.

Друг известен видео клип демонстрира детско заравяне като се твърди, че гибелта е породена от ваксина, макар че следствието опроверга сходни изказвания. Според здравните управляващи клипът е оказал съществено влияние върху локалните хора и процентът на отвод от имунизации се е повишил доста. Удължаването на периода на акцията също не е дало приемлив резултат.

Макар и с известно закъснение, управляващите въпреки всичко съумяха дейно да отговорят на подправените информации. „ В началото бяхме сюрпризирани от съпротивата против имунизациите, само че в този момент сме по-силни в обществените медии, защото се обърнахме към локални престижи, които да поддържат акцията. Тази тактика докара до повишение на % имунизирани по време на втория и третия стадий на акцията “, твърди лекар Ясмин Али Хаке, представител на УНИЦЕФ за Индия. УНИЦЕФ и Световната здравна организация оказват техническа и мониторингова помощ за акцията.

Успехи бяха реализирани при взаимната работи с локални религиозни водачи и цивилен престижи. „ Освен, че използвахме радиото, малкия екран, плакати, текстови известия и обществените мрежи, с цел да убедим хората да се имунизират, в регионите, където имаше най-сериозна опозиция, организирахме няколко срещи онлайн с представители на общността, религиозни водачи и учители “, прибавя лекар Нандкишвор.

Имамите призоваваха към имунизация по време на петъчните молебствия. Медресетата (религиозни училища) също имаха своето място в акцията. В авторитетното медресе Дар-ул-Улюм да вземем за пример, едвам 16 от 151 момчета, на възраст под 15 години, към момента не са имунизирани.

Заместник-директорът на медресето Мухеюдин Мазахири също е получил инсталирания видеоклип. „ Всички получихме клипа, само че аз ревизирах имунизацията по интернет. Разбрах, че е безвредна и е създадена в Индия. След това се срещнах с лекари и персонално се убедих дали има обособени ваксини за мюсюлмани и индуси, както се твърдеше. Разбрах, че не е истина “, твърди той.

Той е към този момент уверен. Да убедиш родителите обаче не е толкоз елементарно. Хората бяха толкоз уплашени, че изначало не пускат децата си на учебно заведение в дните за имунизация. Мазахири обаче взема решение да се снабди с заготовка на имунизацията, спринцовка и да стартира да прави лични видеоклипове за това по какъв начин работи имунизацията, които след това разпраща до родителите и религиозните водачи на общността. „ Попитах ги за какво се обръщат към автомонтьор, когато става въпрос за коли; към преподавател по въпросите на образованието и към лекар за медикаменти. Ако се доверявате на лекарите за останалите заболявания, за какво не и за това? “, добавя той.

Служителите в здравните центрове в обитаемоте с най-вече с мюсюлмани региони обаче се оплакват, че хората чуват само какво споделят имамите и молите. Затова поддръжката, която Мазахари получава от лекар Саид Бурханедин, член на комисията за малцинствата в Манипур, който 25 години е бил доктор в Мека, е от изключителна значимост.

„ Казвам на всички, че не могат да заминат на Хадж до Мека и Медина, без да са имунизирани. Саудитска Арабия упорства на това. Хората не получават визи в случай че не са имунизирани. Ваксината е безвредна и пази децата ни “, твърди Бурханедин.

Медиците вършат всичко допустимо. Доктор Агнес Бегум, доктор в Импхал, столицата на щата Манипур, е ваксинирала трите си деца, на 3, 5 и седем години, в учебно заведение пред очите на учители и възпитаници, с цел да показва, че имунизациите не са рискови. Болничната сестра Ранджана и акушерката Таслима, от здравната работа в щата Бишнупур, през почивните си дни посещават отдалечени селища, с цел да имунизират пропуснатите деца.

Морбилите са породени от парамиксовирус, който се предава по въздушно-капков път или директен контакт със инфектиран. Основни признаци са високата температура, която се задържа от четири до седем дни, хрема, кашлица, зачервени и воднисти очи и обрив.

По данни на Световната здравна организация всяка година 47 хиляди души умират от морбили в Индия. Това съставлява съвсем една трета от всички 134 200 смъртни случаи в света.

“Ако достигнем до 95% имунизация на популацията, предпазени ще бъдат освен имунизираните, само че всички останали, тъй като всеобщата имунизация води до придобиването на групов имунитет и понижава концентрацията на вируса в околната среда ”, твърди лекар Хаке.

Ваксинацията оказа помощ за де факто ликвидирането вируса на морбили в Северна и Южна Америка, 33 страни в Европа, както и прилежащите на Индия Бутан и Малдиви. Индия също би могла да го реализира с имунизация. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР