Ваксинираните с първа доза на ваксината на AstraZeneca, а втора

...
Ваксинираните с първа доза на ваксината на AstraZeneca, а втора
Коментари Харесай

Ваксинираните с 2 различни дози горят с COVID сертификатите

Ваксинираните с първа доза на имунизацията на AstraZeneca, а втора – РНК, горят с Коронавирус документите. Причината е прозаична – бъг в системата, който не разрешава в нея да се вкарат два разнообразни типа препарат. Това сподели инспекция на „ Монитор “.

Когато е замислян софтуерът, той е планиран в главното тяло на документа да бъдат вписани категорично типът ваксина, комерсиалното й название, както и носителят на патента за Европейски Съюз. Полето обаче не разрешава в него да се запишат два друга типа ваксина. За да се случи това, е нужно да има смяна в електронната система, която обаче би трябвало да бъде осъществена след предписание от здравните управляващи. Към момента обаче публично няма такова решение от Министерството на здравеопазването, научи „ Монитор “.

Според здравни специалисти този проблем обаче няма да е местен за страната ни. Софтуерът у нас е създаден по авансово контрактувани параметри с останалите страни - членки на Европейски Съюз, и на 1 юни той би трябвало да бъде вързан към единната система на съюза. След казуса с доставките и слагането на втора доза от оксфордския препарат обаче няколко страни от Европейски Съюз одобриха опцията втората игла да бъде РНК.

Това обаче води до казуса със софтуера, който ще би трябвало да бъде решен на европейско равнище, безапелационни са български здравни специалисти.

Иначе първи за бъга в системата сигнализираха лекари от Варна, написа в. " Монитор ".

" Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза имунизация с AstraZeneca и не разрешава системата да променим типа на имунизацията, надлежно на Pfizer или друга РНК и да бъде отразена втората игла ", съобщи доктор Галина Павлова, шеф на ДКЦ 5 " Света Екатерина " във Варна.

Тя търси за подпомагане районната здравна ревизия в града. Оттам й изясняват да ваксинира пациентите и да събере данните за тях, а когато казусът бъде отхвърлен, да вкара данните в платформата и по-късно да се обади на хората, с цел да си получат документа. Доктор Павлова се притеснява, че това може да отнеме доста време и да сътвори още спомагателна работа за чиновниците, които и в този момент са затрупани с попълване на документи. Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, тъй като при вероятно утежняване на здравословното положение не могат да потвърдят, че са имунизирани с втора доза, уточни лекарката.

Междувременно стана ясно, че към 5000 на брой са сбърканите документи на хора, получили 2 дози от имунизацията против ковид единствено в столицата. Това съобщи за „ Монитор “ Пенка Георгиева от пациентска организация „ Заедно с теб “. Тя обясни, че информацията за броя сбъркани документи е получила от чиновник в столичното РЗИ. Оказва се, че най-засегнати от този проблем са чужденци, които или обитават краткотрайно у нас, или са се ваксинирали по време на зелените коридори.

От една от лечебните заведения в столицата потвърдиха за „ Монитор “, че по-голямата част от обърканите документи са на непознати жители. Има много такива случаи и в други регионални градове.

„ Доста са, численост не знаят, занапред излизат. Във всички случаи става въпрос за непознати жители с небългарски имена, нефигуриращи в нашата здравна система. За въвеждане се употребяват данните от декларациите за осведомено единодушие - за български жител - и неверно да си напише личното име, при вкарване на ЕГН излизат верните имена и да речем Илхан или Ирфан няма по какъв начин да се причуе или прочете неверно, тъй като системата вади напряко вярното име. Проблемът е с англичани, французи, германци и други чужденци, попълнили декларациите за осведомено единодушие, може те да са сбъркали, може медицинските лица при въвеждането и при приемането на документите в този момент излизат разминавания сред документа и името по документ за идентичност. Какъв е броят на сбърканите, не е ясно “, изясни пред „ Монитор “ осведомен със обстановката.

Според Георгиева здравното министерство има виновност за този безпорядък, защото били позволили да се вкара система, без да бъде планувано, че тези механически неточности биха довели до комплициране и ужас измежду жителите, изключително в случай че те желаят да излязат в чужбина. Според Пенка Георгиева към 30% от сбърканите документи са с неверна рождена дата.

Тя прикани всички имунизирани да си ревизират документите за неточности. Георгиева разяснява още, че тези неточности, изискващи преиздаване на имунизационни документи, биха могли да бъдат избегнати. Това щеше да е допустимо, в случай че софтуерно системата не позволява неверно въвеждане на числа и букви. Това обаче изисква в допълнение създаване и време, което не беше обезпечено при старта на електронната система.

Пред „ Монитор “ шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев отхвърли да разяснява тази цифра, като съобщи: „ Не повеждам сходна статистика, може и да са повече. “ Грешки в документите има, само че съгласно Пенчев те не са систематични. Най-често става дума за комплицирани букви, числа на ЕГН или пък комплициран шрифт. Тези неточности са позволени от експедитивност или несъзнателно от чиновниците, отговарящи за въвеждането на данните, нужни за издаване на имунизационен документ.

Сертификатите, които всеки имунизиран получава след сложени 2 дози ваксина против ковид, се оказват сложна задача за персоналните лекари в дребните провинциални градчета, научи „ Монитор “. В един регионален град в Северозапада персонален доктор изясни, че няма информация по какъв начин да издаде документа и не е получил указания за това. Голяма част от медиците в селата и дребните градове не са наясно по какъв начин се издава подобен документ и непосредствено препращат пациентите си към районните здравни инспекции за подпомагане.

Във връзка със зачестилите сигнали за комплицирани документи от здравното министерство увериха, че в днешния ден – 21 май, всички комплицирани документи ще бъдат поправени. В случаите, когато жители открият несъответствия в издадените документи, би трябвало да подадат сигнал до краткотрайния имунизационен пункт, в който е сложена имунизацията, или до съответната районна здравна ревизия, на територията на която се намира пунктът. Сигналът е в свободен текст, съдържащ трите имена на лицето, данни за контакт, за поставените ваксини и разказани в детайли установените несъответствия. При нужда към сигнала се ползват копия на документи, споделят още от ведомството.

Ако персонален доктор откаже да издаде документ на имунизиран собствен пациент, казусът ще бъде тестван от Националната здравноосигурителна каса. Към момента обаче законово не е планувано да има глоба за това. На процедура, в случай че пациент получи отвод от персоналния си доктор да получи документа си, може само да подаде сигнал до институциите.

От ведомството обясниха за „ Монитор “, че при тях постъпват сигнали, че хора, имунизирани в столичните лечебни заведения, осигуряващи зелени коридори, са препращани към персоналните си лекари за документ. Това значи, че издаването на документа е задача, която очевидно има доста незнайни поради препращането на хора от едно място на друго.

От две столични лечебни заведения пък оповестиха, че проблем с издаването на документи нямат, на място издават документите, като това не лишава повече от час. Нямат процедура да препращат пациентите си към персоналните лекари или РЗИ-тата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР