Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа,

...
Ваксинацията срещу варицела се прави в 17 страни в Европа,
Коментари Харесай

Ваксината срещу варицела ще влезе в имунизационния календар до 2020 година


Ваксинацията против варицела се прави в 17 страни в Европа, а от следващата година ще бъде налична и у нас. Очаква се през 2020 година тя да бъде вписана в имунизационния календар. Няма да бъде наложителна, само че родителите, които желаят, ще имат достъп до нея.

Ваксина против варицела не е записана в България и при започване на тази година до пролетта ще извървим път това да се случи, ще се включи в наредбата за имунизации, ще се обнародва в „ Държавен вестник “ и най-късно 2020 година ще влезе в имунизационния календар като целесъобразна ваксина. Това сподели пред Българска национална телевизия проф. Татяна Червенякова, шеф на Специализираната болница за интензивно лекуване по инфекциозни и паразитни заболявания "Проф. Иван Киров ".

Проф. Червенякова посочи, че в доста страни от Европейски Съюз тя е целесъобразна ваксина. Когато децата тръгнат на детска градина, рискът от това заболяване е висок. И се опитваме да го предотвратим.

Първата страна, която вкара ваксина за варицела, е Съединените щати. 20 години опит демонстрираха, че тази ваксина води до понижаване на това рисково заболяване. Между 300 и 400 деца се хоспитализират годишно в България с диагноза варицела.

Тя е сериозна зараза и отваря вратата на грип. Това е сериозна зараза, която смачква имунитета и разрешава да се появят други болести.

Има контингети, които би трябвало да бъдат ваксинирани - това са хора с имунен недостиг, с хронични болести. Ваксината е съвсем наложителна за избрани рискови групи, сподели проф.Червенякова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР