Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне преди

...
Ваксинацията срещу COVID-19 в Европейския съюз може да започне преди
Коментари Харесай

Плановете на европейските страни за ваксиниране

Ваксинацията против COVID-19 в Европейския съюз може да стартира преди края на 2020 година, а първите жители на Европейски Съюз могат да бъдат имунизирани през декември. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обаче предизвести, че въпреки да е разбираемо хората да желаят облекчение на ограниченията за ограничение, ограниченията, отпуснати в несъответствуваща степен, могат да имат противоположен резултат и да усилят риска от третата вълна на пандемията.  

" Знам, че притежателите на магазини, бармани и сервитьори в заведенията за хранене желаят преустановяване на рестриктивните мерки. Но би трябвало да се поучим от лятото и да не повтаряме същите неточности. Твърде бързо и прекомерно огромно разхлабване на ограниченията рискува трета коронавирусна вълна след Коледа ", сподели Фон дер Лайен пред европейските депутати.

Преди края на месец ноември държавите членки на Европейския съюз трябваше да изпратят своите национални проекти за имунизация до Европейската комисия. Според рекомендациите на Европейска комисия, разпространението на ваксини ще се прави последователно. Първи ще се ваксинират работниците в здравните центрове, след това хората над 60 години, следвани от тези, които заради здравословното си положение са изложени на необикновен риск. Едва по-късно идва редът на работещите и хората, които заради персоналните си условия не могат да подхващат ограничения за обществено разграничаване. А когато се стигне до всеобщо систематизиране на имунизацията измежду популацията, от Европейска комисия предлагат да се стартира с групите в обществено и икономически неравностойно състояние. 

Какви се проектите на обособените страни за всеобщо имунизиране на популацията? За по кое време се планува то? Кои ще бъдат предпочитаните групи при такова имунизиране? Това са въпросите, които стартират от ден на ден да вълнуват хората и на които екипът на Мениджър Нюз опита да откри отговор.

Засега Еврокомисията има шест подписани контракта с фармацевтични компании, работещи по бъдещи ваксини против COVID-19. Повечето от тях към този момент са в напреднал етап на проучване, а някои от тях неотдавна оповестиха висок % на резултатност. Но до момента в който имунизацията не бъде всеобщо публикувана, от Европейски Съюз са на мнение, че би трябвало да продължат да се ползват някои ограничения като спазването на физическа отдалеченост, прецизна стерилизация на публични места и здания, както и акомодация на работната среда. 

Австрия

Имунизацията в Австрия ще бъде безвъзмездна и доброволна. Тя ще се организира на три стадия с 16,5 милиона дози ваксини, като за задачата страната заделя 200 милиона евро. Това планува проектът на австрийските здравни управляващи, който би трябвало да бъде одобрен от държавното управление. Първият стадий от акцията ще започва при започване на януари 2021 година, когато се чака в Европейски Съюз да са налични първите дози утвърдени ваксини. Първи ще се ваксинират най-уязвимите групи – възрастните над 65 години, чиновниците в обществените домове и медицинските екипи. Втората фаза ще бъде през февруари и март и ще обхване служителите на реда, юристите, учителите, както и чиновниците в сферите на услугите като публичния превоз и питателните магазини. Едва по-късно имунизацията ще обхване и останалата част от популацията. Целта е до лятото да бъдат ваксинирани най-малко половината от жителите на алпийската република. 

Белгия 

Белгийското държавно управление заяви, че възнамерява да направи бъдещите ваксини против ковид безвъзмездни за популацията. Приоритетните групи ще бъдат избрани въз основа на научни препоръки и публичен спор, само че задачата е да се имунизират минимум 8 милиона белгийци. Белгия взе участие в европейската процедура за авансово закупуване, в която Европейската комисия договаря с компании от името на държавите-членки. Покупката обаче ще се реализира единствено в случай че имунизациите, които се тестват сега, са потвърдени като ефикасни и безвредни и са утвърдени за продажба в Европейски Съюз.

Специална работна група ще дава отговор за определянето, възлагането и подпомагането на всички дейности, нужни за реализиране на тактиката за имунизиране. Нейната задача е единствено координационна. Тя ще е формирана от учени, представители на управляващите на федерално равнище, спешни мениджъри и когато е належащо, представители на професионални организации и механически работни групи. А особено звено за публичен спор и връзка ще дава отговор за координирането на научната и обществената връзка. 

България

7 ваксини от общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на избавителните серуми са в напреднала фаза на разработка все още, съгласно обществено огласени данни от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Европейската комисия към този момент подписа шест съглашения с фармацевтични компании за закупуване на стотици милиони дози ваксини, в случай че те потвърдят своята резултатност и сигурност и бъдат утвърдени от Европейската организация по медикаментите (EMA): с AstraZeneca, Sanofi/GSK, Johnson & Johnson и Pfizer/BioNTech, CureVac и Moderna. Всяка страна от Европейски Съюз има квота за избрани количества дози от тях, като за България избраната квота и е на стойност близо 380 милиона лв.. Страната ни взе участие в цялостното портфолио с всички седем ваксини от общата европейска самодейност за произвеждане и доставка на бъдещи ваксини против COVID-19 и ще разполага с извънредно огромен брой ваксини – 12-13 милиона ваксини. 

Премиерът Бойко Борисов към този момент удостовери, че всеки българин който пожелае, ще има опция да се ваксинира против ковид, незабавно щом Европейската организация по медикаментите утвърди и записва ефикасни, надеждни и безвредни ваксини против COVID-19. Ваксинацията ще се прави безусловно гратис и непринудено, като към този момент е налице подготвеност и за слагането й.

Англия

Въпреки че Обединеното кралство е една от страните, които управляват създаването на ваксина против Covid-19, с помощта на достиженията, реализирани от Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca, държавното управление на премиера Борис Джонсън към този момент попита за 300 милиона дози вероятни ваксини от шест разнообразни компании, за да се обезпечи имунизация най-малко на най-уязвимите групи от нейното население.

По отношение на тази на Pfizer, страната към този момент е закупила 40 милиона дози, задоволителни да имунизират 20 милиона души, като се има поради, че тя се ползва в две инжекции, като се чака една четвърт от тях да бъдат подготвени за приложимост преди края на годината. Първо, обаче, би трябвало да бъдат утвърдени от регулаторния орган MHRA, който към този момент е почнал повсеместен обзор на наличните данни. Освен това се чака страната да получи и 100 млн. ваксини от AstraZeneca.

Планът на държавното управление за имунизация: Първите, които ще го получат, в случай че бъде дефинитивно утвърден, ще бъдат жителите и личният състав на домовете за остарели хора. После са хората на над 80-годишна възраст и чиновниците на националната здравна система, следвани от хората на възраст над 75 години, тези над 70 години, над 65 години и едвам след това ще пристигна редът на възрастните под 65 години с висок риск, като например пациентите с рак. Те ще бъдат последвани от възрастни под 65 години с сдържан риск, измежду които са диабетици и астматици, следвани от хората над 60 години, над 55 години и над 50 години. За останалата част от популацията, което не принадлежи към тези групи, критериите за приоритет ще бъдат избрани по-късно. 

Гърция

Южната ни съседка Гърция подготвя план за имунизация, като се очаква ваксината против COVID-19 да дойде в страната до 60 дни. Оптимистичните сюжети са първите имунизации да бъдат направени на 500 000 души още през януари. Ваксините ще бъдат доставени от Атина до лечебни заведения в цялата страна и ще се съхраняват в специфични камери за надълбоко заледяване при -70 градуса. Здравният личен състав и уязвимото население ще бъдат имунизирани първо, като включително влизат хората на възраст над 65 години, реципиенти на трансплантация и тежко заболели пациенти (рак, левкемии, съществени дихателни, бъбречни, диабетни, неврологични или сърдечни проблеми, СПИН и др.). Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните водачи също ще бъдат измежду първите, които ще се имунизират. Очаква се имунизациите да бъдат безвъзмездни. 

Гърция взе участие във всички съглашения на Европейския съюз за доставка на ваксини от фирмите, които ги създават и създават и ще получи над 25 милиона дози посредством контракти за предварителна покупка. По думите на професорът по епидемиология в Атинския университет доктор Атина Лину, над седем милиона поданици би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се смята страната предпазена.  

Германия

Германският здравен министър съобщи, че страната му може да стартира имунизиране против COVID-19 при започване на декември. Първите центрове за имунизация ще бъдат ръководени от федералните провинции с поддръжката на локални лекари и болнични лекари, а немската войска ще дава отговор за прехвърлянията на дозите до местата за предпазване в страната. Тези пункове ще бъдат оборудвани със специфични фризери за удължение периода на валидност на имунизацията до шест месеца и с мобилно съоръжение за имунизиране на възрастните хора в домовете и жилищата. 

В Берлин ще има шест центъра за имунизация с по 15 поста, в които ще се имунизират по 20 000 души дневно. Саксония основава по един център за имунизация на област или градска област. В Саксония-Анхалт ще има 14 центъра, а в Тюрингия 29. В Бранденбург ще бъде построен тестов център с интегрирани имунизационни пунктове. А Бавария краткотрайно ще съхранява доставките на девет секрети места, оборудвани с фризери. 

Ваксината ще бъде безвъзмездна, а имунизирането ще е непринудено. Работи се по въпроса за закупуването на съоръжение, защото за всяка ваксина ще са нужни спринцовка и две игли.

Приоритет при имунизирането ще имат хората над 60-годишна възраст и хронично заболели или изключително уязвими към Covid-19, в допълнение към здравния личен състав, както и служащи от значително значение за действието на страната ще продължат, измежду които учители, служители на реда и пожарникари. Едва по-късно ще могат да се имунизират останалите хора. Ще бъде основан и център за данни, който ще съхранява информация за всеки имунизиран човек, като информацията ще включва име, възраст, адрес за контакт, дата на имунизация, етикет и номер на партидата на имунизацията. Отговорността за тази банка данни е подадена от Института Робърт Кох, центъра за данни за пандемията. 

Испания 

Планът за имунизация на Испания против ковид към този момент има дата. 19 януари ще бъде основният ден за една от главните рискови групи: тази на възрастните хора в домовете за остарели хора и тази на здравните служащи. И двете групи ще получат имунизацията против COVID-19 в един от 13 000 пункта за имунизация, които са основани. Правителството предложи акция за имунизация с 18 предпочитани групи въз основа на четири типа заплаха: риск от излагане на заболяването, смъртност, социално-икономическо влияние и предаване на ковид.

Възрастните хора, които обитават в резиденции и личният състав, който се грижи за тях, ще бъдат измежду първите, ваксинирани против Covid-19. Те ще бъдат последвани от тези служащи, които са на първа линия в битката против пандемията: лекари и медицински сестри. Хората с тежки увреждания, които не са институционализирани и подвластни лица, също ще бъдат измежду първите, които ще получат имунизацията. Общо се пресмята, че в тази първа фаза общо 2,5 милиона души ще получат имунизацията сред месеците януари и март 2021 година

Втората група подхожда на тези над 70-годишна възраст и пациенти с хронични патологии, които могат да се влошат от ковид. Тези групи включват рак, дихателни, бъбречни, сърдечни болести или такива, които компрометират тяхната защитна система. На трето място ще бъдат пожарникарите и полицаите. Тази група включва и тези, които не могат да работят на разстояние (таксиметрови водачи, сервитьори, снабдители и т.н.). В последната фаза ще стартира и всеобщата имунизация на популацията. 

Испания, както и останалите страни от Европейския съюз, има контракт с шест фармацевтични компании, които са се съгласили да доставят ваксини незабавно откакто бъдат подготвени първите им медикаменти. Тези ваксини против ковид са тези от Moderna, CureVac, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer. Когато пристигнат във имунизационен център, обаче, хората няма да могат да изберат коя коронавирусна ваксина да получат.

Италия

Правителството на Италия планува към 1,7 милиона души да бъдат имунизирани против ковид до края на януари 2021 година Съгласно националния проект за имунизация против COVID-19 приоритет ще бъде даден на здравните служащи и възрастните хора. Механизмът за разпространяване на имунизациите ще бъде централизиран и няма да се прави на районен принцип. Всички детайлности по отношение на доставката на ваксини ще бъдат дадени при започване на декември от министъра на опазването на здравето Роберто Сперанца.   

За момента Италия е подсигурила закупуването на две ваксини: ще получи 27 милиона дози от имунизацията от Pfizer и е закупила още 70 милиона от тази, която ще се произвежда от AstraZeneca, имунизацията, създадена от Института Дженър от Университета " Оксфорд " със съдействието на италианската компания Irbm. Материалът ще се съхранява в секрети и бронирани хранилища. В случая с имунизацията Oxford-Irbm-AstraZeneca казусът с разпространяването е по-малък, тъй като няма потребност от доста ниски температури (ще е задоволително да се съхранява сред -4 и -8 градуса по Целзий). 

Франция 

Върховният орган на публичното здраве във Франция HAS ще проучва имунизацията на Pfizer и ще показа заключенията си пред здравното министерство преди края на годината. Въз основа на този разбор държавното управление ще разиска окончателната тактика, която да бъде призната. Докато събитията се развият, от HAS оповестиха следното: " Във всички сюжети, които са в развой на изследване, здравните експерти, лекарите, медицинските сестри, болничният персонал на първа линия, първи ще бъдат имунизирани. Едва по-късно ще се ваксинират хората в риск (над 65-годишна възраст), а тези над 75 години ще получат особено внимание. Засега имунизацията във Франция няма да бъде наложителна за обществото, а единствено доброволна. 

Източници: Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, bTV, Дарик, Стандарт, Ройтерс, abc.es

По тематиката работи Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР