Ваксинацията срещу COVID-19 на децата между 5 и 11 години

...
Ваксинацията срещу COVID-19 на децата между 5 и 11 години
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу COVID-19 на децата между 5 и 11 г. започна

Ваксинацията против COVID-19 на децата сред 5 и 11 години в това число стартира. Имунизацията на децата с препарата на „ Пфайзер” ще се прави в 69 имунизационни пункта в цялата страна.

По думите на държавния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев ще би трябвало да се групират по 10 деца, с цел да се отвори флакон без да се разхищава.

Междувременно родители алармират за липса на информация от страна на лечебните заведения за това по кое време ще стартира имунизацията в оповестените пунктове в София. Засега е ясно, че в „ Софиямед” това ще стане на следващия ден към обяд с авансово записване, а в „ Света Анна” ще стартира на 30 декември.

В регионалната болница на Велико Търново за час през имунизационния кабинет минаха първите десетина записани. Първа пристигна Алекс дружно с майка си.

„ Чакахме с неспокойствие да се появят имунизациите в България, тъй като сме твърдо за тях. Всички останали в фамилията сме ваксинирани”, сподели Даниела.

В екипа има и педиатър, който преглежда децата и съветва родителите при потребност, само че наличието му не е наложително. Разликата с имунизацията за възрастни и децата от 5 до 11 година е в дозата.

„ Тази ваксина е педиатрична, с три пъти по малко микрограма от дейното вещество. Изследванията демонстрират, че тя дава същия резултат на имунизацията за възрастни”, изясни доцент Ангел Кунчев.

Препаратът още веднъж е двудозов, за децата с подтиснат имунитет може да се наложи и спомагателна инжекция след 28 дни.

„ Могат да бъдат съхранявани по дълго време, при предиатриачната доза срокът за потребление след отваряне на флакона е 12 часа”, добави доцент Кунчев.

От Агенцията по медикаментите допълниха, че успеваемостта е 91% отбрана.

„ Най-често се следи болежка и зачервяване, настинка, лека температура. По отношение на сигурност, няма притеснения”, съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на ИАЛ.

След имунизацията детето получава и дигитален документ. На уеб страниците на всички Регионални инспекции има информация за имунизационните пунктове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР