Ваксинацията с Астра Зенека у нас временно е спряна. Причината

...
Ваксинацията с Астра Зенека у нас временно е спряна. Причината
Коментари Харесай

Временно спряха имунизацията с Астра Зенека, разследват смъртта на ваксинирана жена

Ваксинацията с " Астра Зенека " у нас краткотрайно е спряна. Причината - смъртен случай часове след слагане на ваксина. 57-годишна жена е умряла. Тя е била с голям брой съпътстващи болести, здравните управляващи допускат, че имунизацията няма връзка със гибелта й, само че събитията се изследват.

Това, което знаем до този миг, е че става дума за жена на 57 години, която е умряла 15 часа след слагане на ваксина " Астра Зенека ". Тя е от Йоаким Груево, а имунизацията е сложена в град Стамболийски. Според кардиолога на дамата тя не е имунизирана с партидата, която бе блокирана в Австрия. До седмица ще стане ясно дали има причинно-следствена връзка сред поставената ваксина и гибелта й. Чака се отчета на правосъдните лекари.

Работата на електронния указател краткотрайно ще се прекрати, а хората с часове в този интервал ще бъдат служебно записани за по-късен ден.

Жената е имунизирана през вчерашния ден в 12.00 ч. на обяд, прибира се у дома без никакви недоволства. В три през нощта получава изострен зной. Пристигналият екип на Спешна помощ открива гибелта й.

" Категорично няма формиране на тромби, защото това е значим въпрос който вълнува хората ", съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

Жената е била с наднормено тегло, през 2005-а е претърпяла интервенция на сърцето, има подложен троен байпас. Кардиологът й доктор Мария Ганчевска споделя, че положението й преди имунизацията не е било влошено.

" Състоянието й е такова, каквото е било предходната година ", сподели кардиологът.

Българска национална телевизия: Не е имало заплаха да е имунизирана?

" Ако имаше заплаха и в случай че съм предполагала, че има и най-малка заплаха, аз нямаше да я имунизирам. Ние не сме безотговорни лекарите ", сподели доктор Ганчевска.

Българска национална телевизия: Каква партида е имунизацията?

" Не е от тази, поради която се шуми ", отговори тя.

Вече е направена аутопсия на дамата, както и PCR тест, който е негативен.

" Работната диагноза към този миг е остра двустранна сърдечна непълнота с тежък белодробен отток на фона на тежка артеросклероза и тежки сърдечни промени ", съобщи доцент Павел Тимонов от Съдебна медицина в Пловдив.

Решението за прекъсване на имунизацията с " Астра Зенека " бе оповестено от премиера през днешния ден на обяд.

" Докато не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза – може или не може да се слага имунизацията на " Астра Зенека “, до тогава я спирате ", подреди Борисов.

Според здравния министър прекъсването на имунизацията с " Астра Зенека " е превантивна мярка, до момента в който излезе заключението на правосъдните медици.

" Няма безусловно никакви терзания за хората, които са се ваксинирали, нямаме публични данни, които да потвърждават причинно-следствена връзка, даже и в тази обстановка, допускам, че такава връзка няма да бъде открита, само че ние сме длъжни да вземем тази превантивна мярка и сме я взели още сутринта ", сподели Ангелов.

Още по обяд имунизационните пунктове към този момент бяха публично известени за прекъсването на имунизацията.

" Получих известие от софийската РЗИ да прекратим имунизацията с " Астра Зенека " и прекратяваме активността ", сподели доктор Силвия Чолакова, шеф на медицинския център в " Пирогов ".

" Да ви кажа ли - хем е неразрешено, хем не могат да ни трансферират часовете, хем няма друга ваксина. Гърми цяла Европа, естествено е човек да има опасения, само че все пак пристигнах да се имунизирам. И в този момент какво вършим, кажете какво вършим? ", попита Поля Топалска.

Ако имунизацията не бъде обновена скоро, дозите от отворените флакони ще бъдат изгубени.

" Тези дози, които са извадени, тях бих желал да употребим ", съобщи доктор Васил Михайлов от " Александровска " болница.

" До момента до когато ни споделиха да не имунизираме, ние спряхме, ето останали са ни 4 спринцовки единствено ", сподели здравната сестра Вътка Дикова.

Електронният указател краткотрайно също прекратява активността си.

Българска национална телевизия: Тези, които са в електронния указател вписани, какво би трябвало да създадат?

" Ние ще ги уведомим по телефоните, че за момента е спряна имунизацията. Не мога да кажа докога ", отговори шефът на РЗИ-Русе доктор Маргарита Николова.

Днес са пристигнали 50 000 дози от " Астра Зенека ", които ще се съхраняват в Булбио до решението на Агенцията по медикаментите. Ваксинацията ще продължи с наличните количества от " Пфайзер " и " Модерна ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР