Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния

...
Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния
Коментари Харесай

ГЕРБ и здравният министър се скараха заради даряването на ваксини

Ваксинационната акция е в застой и отговорността е на служебния кабинет. Това сподели депутатът от парламентарната група на ГЕРБ - СДС Даниела Дариткова по време на дебата за ратификацията на споразуменията за подаяние на ваксини на " АстраЗенека ".

" Имаме късмет това безплодно Народно заседание да одобри трети законопроект във тип на ратификация. Добрата вест е, че държавното управление на ГЕРБ е осигурило задоволително количество ваксини от всички типове, с цел да може освен да се подсигуряват животът и здравето на българските жители, само че и да се подаряват ваксини. Този длъжностен кабинет извършва апела на СЗО да се подкрепят страните с невисок БВП. Ваксинационната акция е в застой, не бих споделила неуспех, тъй като въпреки всичко се вършат ваксини, само че не задоволително, с цел да се подсигурява безпроблемното прекосяване през четвъртата вълна ", каза Дариткова. Тя разкритикува служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че е блокирал " зелените коридори " за имунизация.

Според Кацаров, който участва в пленарната зала, отговорността за неуспеха на имунизационната акция е напълно на предходното ръководство. По думите му служебното държавно управление се опитва да поправи щетите, които от ръководството на ГЕРБ е нанесло. " Уважаема доктор Дариткова, имайте малко позор, когато застанете тук и изопачавате обстоятелствата. Причината да даряваме ваксини е, че вашето държавно управление контракти в остатък ваксини от " АстраЗенека " и в дефицит от " Пфайзер ". По тази причина първите три месеца с какво да се имунизира ", посочи министърът.

" Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше имунизационните екипи в предизборната си акция. Вие ваксинирахте проведено футболни клубове, спортни клубове, а възрастните хора останаха четвърти във вашия проект. Причината никой в България през днешния ден да не се имунизира с имунизациите на " АстраЗенека " и да ги даряваме също изискуем освен на интернационалните кавги, само че и на персоналната интервенция на Бойко Борисов ", сподели още министърът. Той регистрира, че 900 000 имунизации са направени от държавното управление на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното държавно управление за три месеца.

В последна сметка предлагането за законопроект за ратификацията на контракта за даряване на имунизациите беше признато с 103 гласа „ за ” на първо четене.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР