Ваксинациите срещу COVID-19 разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада

...
Ваксинациите срещу COVID-19 разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада
Коментари Харесай

COVID-19 ваксинациите в ЕС разкриват стряскащи различия между Изтока и Запада, водеща е България

Ваксинациите против COVID-19 разкриват стряскащи разлики сред Изтока и Запада в Европейски Съюз, написа " Анадолу ".

Източните страни на Европейски Съюз едвам съумяват да имунизират една трета от популацията си за разлика от членове на западната част от блока, които покрай цялостно покритие с имунизация.

В началото на тази година в Европейски Съюз започнаха имунизационни действия, като някои страни в западната част на Европа съумяха да имунизират съвсем изцяло цялото си пълнолетно население.

Ситуацията на изток на континента съставлява ослепителен контрастност, като по-малко от една трета са имунизирани до момента в страни като България.

Европейската комисия се съгласи да закупи милиарди дози от производителите за страните членки, почти 2,4 милиарда дози от Pfizer-BioNTech, 460 милиона дози от Moderna, 300 милиона дози от AstraZeneca и 400 милиона дози от Johnson & Johnson.

Първоначалните проблеми с публичните поръчки са преодолени и понастоящем няма проблем с доставките в Европейски Съюз.

Ваксинациите в блока набраха скорост напролет и доближиха своя връх до началото на летния туристически сезон, като Европейската комисия разгласи през юли, че е постигнала задачата си да имунизира 70% от възрастните в региона на към 450 милиона души.

Според последните данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, 77,6% от пълнолетните жители на Европейски Съюз са получили най-малко една доза ваксина против COVID-19, а 70,8% са получили две дози.

Западна Европа върви напред

Процентът на имунизация е изключително висок в западноевропейските страни, като броят на хората, които са получили една доза в този момент доближава над 90% в някои страни и близо 90% за хората с две дози.

В Малта към 91,1% от популацията е изцяло имунизирано, 89,8% в Ирландия и 87,4% в Дания, която неотдавна стана първата страна от Европейски Съюз, която отстрани всички ограничавания на COVID-19.

Португалия е съумяла да имунизира изцяло 86,5% от популацията си, Белгия 83,9%, Испания 80,8%, Франция 79,7%, Холандия 77,2%, Кипър 75,2%, Швеция 74,1%, Германия 73,4%, Италия 72,8% и 72,4% в Люксембург.

В Източна Европа обаче множеството страни към момента са много под 50%.

България има най-ниския % от 21,4%, следвана от Румъния с 32,6%, Латвия 47,3%, Хърватия 48,4% и Словакия с 50,2%.

България се бори със скептицизма към имунизациите

България, страна с към 7 милиона души, регистрира повече от 473 000 инфекции с ковид и над 19 660 смъртни случая досега.

В момента страната има към 2000 нови случая и към 150 смъртни случая всеки ден, което прави доста по-висок % на смъртност спрямо доста страни.

Въпреки безплатните имунизации и опцията жителите да избират от четирите утвърдени от Европейски Съюз ваксини, българите демонстрират обезпокоително омерзение към имунизациите против COVID-19.

Усложняващи обстановката фактори са, че болшинството от хората са срещу напътствията за сигурност, отхвърлят да носят маски или съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване.

Според здравното министерство на страната, към 98% от хората, умиращи от COVID-19, са неимунизирани, до момента в който лечебните заведения са натоварени до краен лимит, занимавайки се с пациенти с ковид.

Миналата седмица държавното управление наложи някои ограничения за възстановяване на обстановката, в това число ограничение на посещаемостта на културни събития на закрито, възбрана на феновете за спортни събития на закрито, затваряне на заведения за хранене до 23 часа и краткотрайно затваряне на нощни клубове, нощни заведения, казина и други места за развлечение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР