Ваксината срещу коронавирус няма да има странични действия, които да

...
Ваксината срещу коронавирус няма да има странични действия, които да
Коментари Харесай

СЗО: Ваксината срещу коронавирус няма да има странични действия

Ваксината против ковид няма да има странични дейности, които да заплашват популацията. Това увещание на румънския представител в Световната здравна организация (СЗО) лекар Александру Рафила разгласява на първа страница през днешния ден в. "Ромъния либера ".
Професор Рафила даде тези уверения на конференция в град Плоещ в качеството на претендент за депутат от опозиционната Социалдемократическа партия за парламентарните избори на 6 декември, прецизира вестникът.
Доктор Рафила сподели, че става дума за доста трудоемък развой, който държи сметка за всички научни доказателства, получени от клинични тествания с присъединяване на десетки хиляди хора. "Не стои проблем тези ваксини да имат някакви странични дейности, които да заплашват здравето на хората ", съобщи Александру Рафила. Той обърна внимание, че "от тези ваксини и триумфът на акцията по имунизиране зависи в огромна степен подновяването на действието на страната ".
В. "Гъндул " цитира изказване на кмета на Букурещ Никушор Дан по отношение на всеобщото тестване за ковид. "За да тестваш два милиона души с ПСР проби, ти трябват 100 милиона евро. Нямаме тези пари! ", съобщи кметът на румънската столица. Никушор Дан сподели, че държавното управление е поръчало три милиона бързи проби, утвърдени от СЗО, които са доста по-евтини, само че които, за жалост, още не са пристигнали в Румъния, написа "Гъндул ".
В. "Евениментул зилей " цитира друго изказване на Никушор Дан - за леглата в интензивните отделения. Броят на леглата за интензивна терапия в букурещките лечебни заведения ще бъде повишен в рационални периоди, увери кметът на румънската столица. Дан призна, че отделенията за интензивна терапия са подложени на доста огромен напън поради огромния брой случаи на ковид.
Водещата политическа тематика за румънските вестници през днешния ден са разискванията в Народното събрание на тематика специфичните пенсии. Такива пенсии получават народните представители, някогашни служители на реда, чиновници на тайните служби, военни и магистрати. Правителството на Лудовик Орбан опита да отстрани специфичните пенсии, само че Конституционният съд на Румъния разгласи закона за премахването им за противоконституционен по-рано тази година. Според данни на Националната пенсионна каса в края на декември 2019 година специфични пенсии са получавали 9359 души. Около 3800 от тях се възползват от тези пенсии според закона за статута на прокурорите и съдиите, като точно в тази сфера се регистрира и най-високата междинна пенсия - надлежно 18 716 леи (7657 лева). Същевременно минималната пенсия в Румъния е единствено 163 $.
Вчера всички народни представители от алианса Съюз за избавление на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) обявиха, че подават оставки от Народното събрание, като метод да се откажат от специфичните пенсии, съобщи Българска телеграфна агенция.
Лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия Марчел Чолаку и водачът на депутатите социалдемократи Алфред Симонис също оповестиха, че подават оставки от Народното събрание, с цел да не употребяват специфична пенсия. "Ромъния либера " написа, че съгласно неофициална информация Марчел Чолаку схванал за концепцията и с цел да попречи на трупането на имиджов капитал от страна на ССР-ПЛЮС, той и Алфред Симонис оповестили, че ще подадат оставки даже преди народните представители от ССР-ПЛЮС.
В. "Ромъния либера " цитира мнението на водача на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор по тематиката. Оставките от Народното събрание на Марчел Чолаку и на народните представители от ССР-ПЛЮС са "евтин популизъм ", който не взема решение нищо, съобщи Хунор.
На 6 декември в Румъния ще се произведат постоянни парламентарни избори.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР