Ваксината срещу коронавирус на Moderna (Spikevax) напоследък е във фокуса

...
Ваксината срещу коронавирус на Moderna (Spikevax) напоследък е във фокуса
Коментари Харесай

Подхванаха и Модерна: Ва ксината имала странен страничен ефект

Ваксината против ковид на Moderna (Spikevax) в последно време е във фокуса на европейското здравно наблюдаване, защото се употребява по-често за инокулиране на трета доза. В този смисъл, дванадесетият Доклад за фармакологична зоркост за имунизациите против covid-19, направен от Министерството на здравеопазването в Испания, включва нов второстепенен резултат от тази инокулация: парестезия.

Във всеки случай това не е съществено и не е постоянно следено затруднение. „ Към 30 юни 2021 година са разпознати 1425 случая на парестезия след третата доза от имунизацията със Spikevax, като над 180 милиона дози Spikevax са приложени по целия свят “, изяснява отчетът.

До 9 януари 2022 година в Испания са обявени 158 положения на парестезия след инокулиране с Moderna. „ До тази дата са били приложени към 14,2 милиона дози от тази ваксина “, разгласи здравното министерство.

Какво е парестезия? „ Парестезията е разстройство на чувствителността, което се демонстрира с необикновени чувства без предварителна стимулация, като изтръпване “, показва министерството в своя отчет. „ Въз основа на информация от клинични изследвания и докладвани случаи по целия свят, парестезията е разпозната като евентуална нежелана реакция, която може да се появи с рядка периодичност “, се прибавя в текста.

Честотата на нежеланите реакции след ваксина на Moderna

Висока температура 4402 случая 45%

Главоболие 2 504 случая 26%

Миалгия 1923 случая 20%

Болка в зоната на имунизация 1 573 16%

Дискомфорт 1264 случая 13%

Втрисане 819 случая 8%

Гадене 761 случая 8%

Умора 753 случая 8%

Астения – мощна отмалялост 570 случая 6%

Артралгия (болки в ставите) 564 случая 6%
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР