Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на

...
Ваксината срещу COVID-19 може да дойде у нас още на
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Вероятно ще получим първите ваксини срещу COVID-19 навръх Коледа

Ваксината против COVID-19 може да пристигна у нас още на 25 декември. Има дежурни екипи на Националния имунизационен щаб, които я чакат. Това съобщи пред държавният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той изясни, че на 24 декември от Брюксел потеглят всички UPS камиони, които разнасят имунизацията в цяла Европа, само че поради дистанциите тя евентуално ще дойде у нас навръх Коледа.

„ Ваксинацията ще стартира с 5000 души. Хубаво е първият имунизиран да е знаково лице, което да подкрепи акцията “, разяснява основният държавен здравен контрольор.

През първите дни на 2021 година се чака втора пратка, а по-сериозни количества от имунизацията ще дойдат още през февруари.

Доц. Ангел Кунчев съобщи още, че доста скоро ще имаме и имунизацията на Moderna, която е и доста по-лесна за предпазване.

Той е безапелационен, че няма нищо притеснително в това, че имунизацията е била основана толкоз бързо.

„ Ако пристигна след 3 години, защо ни е? ”, попита Кунчев. „ Това, което вършат и Moderna и Pfizer, е толкоз съвременно и революционно, че оттук насетне ще се употребява и за други ваксини ”.

Доцент Кунчев сподели, че ще има акция, с която да бъдат разяснени позитивите от имунизацията.

„ Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, тъй като идва пролетта, второ, тъй като имунизациите идват ”, изясни доцент Кунчев. Той обаче е черноглед, че ще достигнем нужните проценти на имунизирани.

Доц. Кунчев разяснява и тематиката за изборите, като съобщи, че от епидемиологична и чисто здравна позиция е по-добре те да се проведат на по-късен стадий.

Той  изтъкна, че когато се затопля времето, случаите понижават. " Аз се надявам, че и в края на март ще бъдат доста по-малко от в този момент ", добави още държавният здравен контрольор.

Доц. Кунчев изясни, че към този момент е стартирана полемика с ЦИК и вицепремиера Дончев за това по какъв начин ще гласоподават карантинираните и по какъв начин ще се съблюдават ограниченията при вота

„ В първичен стадий сме. В момента изследваме информация от страни, в които е имало гласоподаване. Ще забележим и те какво са измислили. Нашите условия са пределно ясни. Независимо дали това ще са избори, дали ще е извършване на покупки “, добави още доцент Ангел Кунчев.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР