Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено

...
Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено
Коментари Харесай

В България жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca въпреки всичко ще се ползва с нараснало внимание на дами под 60-годишна възраст. Препаратът няма да се ползва на пациентки с рисков фактор за тромбози, на тях ще им се слага друга ваксина. Това сподели шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов .
По думите му това решение е взето, откакто Европейската организация по медикаментите, че е допустима връзка сред препарата и случаи на необикновени тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област.
Сред признаците на тромбози са главоболие, болежка в корема, отичане на крайниците и замъглено зрение, изяснява той. Експертите от ЕМА не предлагат характерна профилактика след слагането на имунизацията и приканват пациентите сами да наблюдават положението си.
" Съобщените нежелани реакции след използването на AstraZeneca са извънредно редки ", декларира още той. " Съотношението сред изгода и риск от препарата към момента е позитивно ", показва Кирилов.
" Продължава предварителния обзор от страна на ЕМА на данни на три нови ваксини, измежду които и съветската ", показва шефът на ИАЛ. Към момента се правят оценка клиничните данни от етапите от едно до три.
Продължават и предварителните съвещания за китайската ваксина Sinovac. Провеждат се и съвещания във връзка с ефикасността по отношение на новите разновидности на вируса.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР