Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показва 79% ефикасност при предотвратяване

...
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca е с 80% ефективност при възрастни хора, според проучване в САЩ

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд демонстрира 79% резултатност при попречване на знаменателен коронавирус и 100% отбрана против тежко или сериозно заболяване и хоспитализация. Това демонстрират данните от огромно клинично изследване на препарата на компанията, извършено в Съединени американски щати измежду над 32 хил доброволци, резултатите от което бяха. Изследването е скъпо и поради това, че една пета от участниците в него са на възраст над 65 години, като резултатите демонстрират 80% успеваемост измежду тях. Тези данни бяха дълго чакани, с цел да разсеят неяснотите по отношение на успеваемостта на имунизацията в тази възрастова група и да покачат доверието в нея. Те покачиха и акциите на компанията с 1.1% на борсата в Лондон малко след отварянето ѝ в понеделник.

Съобщението идва в сложен миг за AstraZeneca. Повече от 15 страни в Европа този месец стопираха имунизациите с нея поради опасения от вероятни редки тежки странични резултати, включващи необичаен вид кръвни съсиреци. Това бе следващият от редица проблеми за компанията, които подкопаха доверието в нейния артикул. Въпреки че предходната седмица Европейската организация по медикаментите разгласи, че не открива връзка сред имунизацията и кръвосъсирването като цяло, тя въпреки всичко остави вратата отворена за опцията за връзка към доста рядка композиция от събития, водещи до тромбози (виж по-долу).

Според известието на AstraZeneca самостоятелният съвет за наблюдаване на сигурността на данните не е открил проблеми с имунизацията. Съветът специалнно е направил обзор на " тромботичните събития ", в това число тромбоза на мозъчните венозни синуси, които провокираха безпокойството в Европа, благодарение на самостоятелен невролог и не е открил такива случаи или нараснал риск измежду общо над 21 хил следени участници.
Какво демонстрира изследването
Оповестените от компанията данни за 79% обща успеваемост са от промеждутъчен разбор на изследването измежду 32 449 участници, измежду които има 141 симптоматични случая на COVID-19. Изпитването е имало 2:1 рандомизация на имунизацията към плацебо. Групата е с рзнообразен етнически профил, като ¾ от тях са бели, а останалите са чернокожи, индианци, азиатци и от испански генезис.

Приблизително 20% от участниците са били на 65 години и повече и при тях следената успеваемост е даже малко по-висока от междинната - 80%. Приблизително 60% от хората в тази възрастова група са имали съпътстващи болести, свързани с нараснал риск от градация на тежък COVID-19, като диабет, тежко затлъстяване или сърдечно заболяване, тъй че резултатите са извънредно обнадеждаващи.

Участниците са получили две дози, прилагани в период от четири седмици. Данните за имуногенността демонстрират, че използването на втората доза с период, по-дълъг от четири седмици, може в допълнение да усили ефикасността ѝ. Предишни изследвания демонстрират, че продължен период от до 12 седмици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР