Ваксината на Астра Зенека е сигурна и ефектива за защита

...
Ваксината на Астра Зенека е сигурна и ефектива за защита
Коментари Харесай

1200 съобщения за нежелани странични реакции след ваксинация у нас

Ваксината на Астра Зенека е сигурна и ефектива за отбрана от COVID-19, като към този момент няма потвърдена научна връзка сред имунизациите и откритите тромбози - това е заключението на Европейската Агенция по медикаментите за оксфордския препарат.

Около 1200 известия за нежелани странични реакции след имунизация с Астра Зенека, Пфайзер и Модерна са регистрирани у нас, сподели Директорът на дирекция "Проследяване на лекарствената сигурност и клинични проучвания " в ИАЛ доктор Мария Попова, по БТВ.

"Най-много сигнали има за оксфордския препарат - към 4 на 1000 ваксинирани. Три сигнала на 1000 има при имунизираните с Модерна и малко над два на 1000 при Пфайзер ", добави тя.

Д-р Попова изясни, че от тези сигнали над 70% са подадени не от медицински експерти, а от жители. Най-често се оповестява за: дискомфорт на инжекционното място - болежка, сърбеж, зачервяване; грипоподобна симптоматика от 6 до 12 ч. след слагане на ваксината; алергични реакции - обриви по кожата.

Експертът разясни, че тези нежелани реакции би трябвало да изчезнат до 48 ч. след апликация на препарата и в случай че това не се случи, би трябвало да се потърси здравна помощ.

Относно смъртният случай в Пловдив след имунизация с Астра Зенека доктор Попова напомни, че аутопсията от Пловдив не е потвърдила връзка сред имунизацията и гибелта на 57-годишната жена. По думите ѝ няма данни за анифилактични реакции или кървене.

Според нея посланията на европейския регулатор са безапелационни - изгодите са повече от риска. Тя изясни, че няма проблем с набелязаните за съмнителни партиди на Астра Зенека. По думите й специалистите са отхвърлили опцията от формиране на тромбоемболии след слагане на препарата.

"Има една област, за която към момента има подозрения. Там няма доказване - тази област касае едни нарушавания на кръвосъсирването, които се характеризират с образуването на тромби, което е доста рядко положение. Затова заключението на комитета беше, че този обзор продължава и медицинските експерти и пациентите ще получат точни указания за презастраховане ", разяснява доктор Попова.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР