Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича

...
Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича
Коментари Харесай

Тази ваксина от времето на соци ли пази българите от масово заразяване с COVID-19

Ваксината БЦЖ, която се слага против туберкулоза, от ден на ден притегля вниманието на учените като допустимо ефикасно средство против COVID-19, написа "Труд ".

Още предходната седмица стана ясно, че Австралия стартира огромно изследване с присъединяване на 5000 здравни чиновници дали БЦЖ може да увеличи имунитета и по този начин да оказва помощ против новия ковид. Ваксината бе изброена измежду средствата, с които по света третират COVID-19.

Тези дни бе обявена новината, че е открита връзка сред разликите в скоростта на разпространяване и смъртността от ковид в другите страни и това до каква степен всеобщо е поставяна имунизацията БЦЖ. Откритието е на американски епидемиолози от Технологичния университет на Ню Йорк и бе оповестено в уеб страницата medrxiv.org.

„ Тези страни, в които не е имало универсална имунизация с БЦЖ, като Италия, Нидерландия и Съединени американски щати, са потърпевши най-вече от COVID-19”, пишат в разбора си учените.

В България БЦЖ е измежду наложителните имунизации, слага се на всяко новородено, прави се и реимунизация. Ваксината – Бацил на Калмет и Герен, е създадена през 1921 година и остава и до през днешния ден основно средство за битка с туберкулозата.

В проучването си експертите от Съединени американски щати обработили статистически данни за потреблението на БЦЖ във всички страни по света и ги съпоставили с информацията за това по какъв начин се развива в тях пандемията от ковид.

Сравнението разкрило, че въпреки като цяло разпространяването и смъртността от ковид да зависели от стопански индикатори, в група страни, включваща Съединени американски щати, Иран, Италия, Белгия, Нидерландия и други европейски страни, това не било по този начин.

Във всички тях не била правена всеобща имунизация с БЦЖ. В резултат, по калкулации на US учените, заразяването с ковид в тях било четири пъти по-високо, в сравнение с в света като цяло. Подобна била и наклонността при смъртността от COVID-19.

В Китай БЦЖ е поставяна всеобщо от началото на 50-те година на предишния век, само че практиката е прекъсната по време на културната гражданска война (1966-1976 г.).

Дай Боже да я правилно. Следим по какъв начин се развива епидемията в страни, където се прави БЦЖ ваксина. В източната част на Германия, които бяха на нашия имунизационен календар, в действителност има по-малко случаи, само че всичко е в развиване.

Това съобщи тази заран шефът на Националния действен щаб ген. Мутафчийски по отношение на опцията хората с ваксина БЦЖ, която се слага против туберкулоза, да имат по-висок имунитет към новия ковид. „ Дай боже да е по този начин, тъй като сме най-ваксинирана против туберкулоза страна “, изясни той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР