Ваканция „в компанията на медузи в морето в Гърция предвиждат

...
Ваканция „в компанията на медузи в морето в Гърция предвиждат
Коментари Харесай

Нашествието на опасни пурпурни медузи в Гърция се разширява

Ваканция „ в компанията " на медузи в морето в Гърция плануват експертите и през тази година, оповестява телевизия Скай. Новото е, че броят им към този момент е забележителен освен в Егейско, само че и в Йонийско море.

Взривът в популацията на пурпурните медузи, Pelagia noctiluca, в Егейско море стартира през октомври 2020 година и в случай че следва модела на други сходни случаи в предишното, срещите с тях ще бъдат чести още 1,5 - 2 години.

Пелагията или пурпурната медуза е считана за един от най-опасните типове медуза в Средиземно море. Опарването й е мъчително поради невротоксина, който съдържа. Плувците се поучават да бъдат добре осведомени какви ограничения би трябвало да вземат при положение на опарване.

През тази година пелагията беше видяна край гръцките крайбрежия още през зимата, само че популацията й нормално се усилва доста през лятото. Смята се, че необятното й разпространяване се дължи също на по-високата температура на водата и на намаляването на популацията на рибите.

Досега медузата е открита всеобщо в централната и северната част на Егейско море, както и по островите на Аргосароническия залив, написа „ Катимерини ". Вече се следи обаче в обилни количества и в Йонийско море - Закинтос, Кефалония, Пакси, Корфу.

Когато пелагията е млада, тя има оранжево-кафяв цвят, само че с възрастта придобива пурпурно-лилава багра.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР