Вакъфлъ е всичко, което имаме. Това е единственото арменско село

...
Вакъфлъ е всичко, което имаме. Това е единственото арменско село
Коментари Харесай

Наричат го последното арменско село в Турция

" Вакъфлъ е всичко, което имаме. Това е единственото арменско село в Турция. То е нашият дом. Къса ми се сърцето, когато го виждам в това положение ", споделя пред организация Ройтерс 67-годишният Масис, пенсиониран бижутер, който на старини се е завърнал от Истанбул в родното си село.

Вакъфлъ пострада доста съществено от опустошителното земетресение. Повечето къщи в селото са съществено повредени, а цялото население на процедура е без ток.

" Не смеят да кажат, че са арменци "

Германският вестник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ) цитира на собствен ред Мисак Хергел, съгласно който допреди земетресението селото е привличало доста туристи от страни като Германия, Франция, Съединени американски щати и Швеция. Хергел също е пенсионер - турчин от арменски генезис, заселил се във Вакъфлъ. Пред ФАЦ членът на локалното църковно настоятелство споделя, че етикетът " последното арменско село в Турция " е фиктивен от медиите. Това факсимиле въобще не дава отговор на истината, тъй като в Турция има доста други арменски села - просто техните жители не смеят да кажат, че са арменци, твърди Хергел. Според него проправителствените турски медии също поддържат версията за " единственото арменско село в Турция " поради геноцида против арменското население от 1915, който Анкара отхвърля и до през днешния ден.

" Селото се популяризира по целия свят през 1997, когато там построиха черквата " Света Богородица ". Този строеж беше същинска сензация, тъй като по това време в Турция извънредно мъчно издаваха позволения за градеж на църкви. Вакъфлъ се трансформира в магнит за арменската диаспора и в знак на отношението на Турция към историята на геноцида. Туризмът разцъфна, селото претърпя своя културен подем ", написа Фредерике Бьоге в репортажа си във ФАЦ. Авторката напомня за въстанието на пет арменски села против избиването на арменци от страна на османските управляващи - едно от тези села тогава е таман Вакъфлъ.

Допреди земетресението на значимите християнски празници към селото се стичали стотици хора, само че през днешния ден към този момент не е по този начин. Репортерката разказва прекършената черковна камбанария и задръстената от дюшеци и мебелировка сърцевина на черквата - след разрушенията хората са струпали тук движимости.

" Хергел се надява, че в границите на година черквата ще бъде възобновена и отначало осветена. Но в провинцията всичко става прекомерно постепенно. Много е мъчно да се добереш до строителни материали, до позволения за градеж и работна ръка ", написа ФАЦ. От обявата научаваме още, че след земетресението селото получило помощ много по-бързо от други селища в района: 50-хилядната арменска общественост в Истанбул бързо се мобилизирала да оказва помощ.

" Тук поддържат старите арменски обичаи, измежду които до неотдавна беше винопроизводството и варенето на плодови ракии. Тези питиета се продаваха на туристите. Но президентът Ердоган непрестанно и от ден на ден затягаше разпоредбите за производството на алкохол, с цел да натрупа точки пред своята ислямско-консервативна клиентела. След няколко полицейски хайки в селото, продукцията на питиета краткотрайно беше прекъсната. А да се набави формален лиценз за произвеждане е сложна работа, която лишава доста време ", написа репортерката на ФАЦ.

Пред организация Ройтерс 26-годишен мъж от селото също споделя, че учил винопроизводство в Северна Турция и считал да прекара живота си във Вакъфлъ, само че в този момент към този момент нямал никаква концепция по кое време хората още веднъж ще могат да си стъпят на краката.

Вакъфлъ и отношението на властта

ФАЦ напомня, че Вакъфлъ беше медийна тематика още при започване на настоящето столетие, когато Турция интензивно се стремеше към участие в Европейски Съюз. " Тогава във фокуса на вниманието беше точно отношението на Турция към историята на геноцида. Тогавашната власт старателно насърчаваше развиването на Вакъфлъ, с цел да се показа в позитивна светлина. Когато през 2011 година Франция разгласи за закононарушение отричането на този геноцид, а пет години по-късно немският Бундестаг също одобри резолюция по въпроса, в селото запристигаха публицисти от проправителствените турски медии. Те се опитваха да изкопчат от локалните хора клетва за честност към Турция ", напомня немският ежедневник.

А организация Ройтерс прибавя още обстоятелства по същата тематика: " Жителите на селото приказват между тях на локалния арменски акцент, който е пъстър с арабски и турски думи. Турция е преобладаващо мюсюлманска страна, само че в нея живеят и няколко доста остарели християнски общности - топящи се останки от едно многочислено население, живяло в една мюсюлмански ръководена, само че другояче мултиетническа страна. В Османската империя, предшественичка на днешна Турция. "

*****

Вижте и това видео от архива ни:

Сателитни фотоси: вижте Турция преди и след злополуката

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР