"Важното е да бъдем позитивни", тази фраза често може да

...
"Важното е да бъдем позитивни", тази фраза често може да
Коментари Харесай

Феноменът токсична позитивност: Какво да правим с времето в карантина - slava.bg

"Важното е да бъдем положителни ", тази фраза постоянно може да се чуе даже от медиите като рекомендация за решение на проблемите, даже в коронавремената ни, когато самата дума "позитивен ", заради писиар текстовете. Невероятно, само че факт! Позитивността в действителност може да бъде токсична. Просто е: в случай че нещата са зле и ние имитираме, че са добре, това не е решение, а е нищо незначещ отвод да погледнем действителността. Нито спасяваме себе си, нито другите, даже да се принудим да си го внушим. И цялата тази нелепост, която психолозите изцяло и напълно естествено отхвърлят, е събрана в обичаната фраза на Цецка Цачева, която даже не знаеше нейния създател: "Ако животът ти сервира лимони, направи си лимонада ". Нищо сходно!
За хората позитивността е неестествена, защото от времената, когато не е имало супермаркетите, даже простите неща като да вземем за пример набирането на храна са били свързани с огромен риск, включително за живота. Инстинктът ни за самозапазване, който е базовият за всеки от нас, той е нашето психическо ДНК, всъщност е отрицателен. Очакваме рискове и ни би трябвало бърза реакция, с цел да се измъкнем от тях. Това ни е същинското, животинското начало и няма по какъв начин да го променим с някаква подправена позитивност. Природа!
За нашия човешки тип насладата НЕ е базова нужда и базова дарба. Така че позитивната псевдорадост не е ни решение, ни избавление. Обратното е.
Зад подправената позитивност най-често се крие СТРАХ ОТ ОТКРИТОСТ, ОТ СПОДЕЛЯНЕ И СПОДЕЛЕНОСТ, ОТ РАЗКРИВАНЕ НА НЯКАКВИ СРАМНИ ТАЙНИ, които значат едно - психическа безпомощност.
В науката на това нещо му споделят "Синдром на клоуна ", който - както знаем от крадения от Матия Базар естраден бг шлагер, "винаги е печален ".
Токсичната позитивност е неефективна, тъй като вместо да проведем диалог със себе си, ние демонстрираме, мислим си, че потвърждаваме нещо на другите по логиката, която е оправдателна, само че не и помагаща: "има и по-зле ". Ние не желаеме да убедим себе си, че сме добре, тъй като усещаме, че в действителност не сме, а на другите, че сме по-добре от тях.
Токсичната позитивност може да коства и доста пари - едно от нормалните й
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР