Важно месото да се консумира в умерени количества и здравословно

...
Важно месото да се консумира в умерени количества и здравословно
Коментари Харесай

Кои са най-полезните видове месо

Важно месото да се употребява в умерени количества и здравословно приготвено

Въпреки модата на вегетарианството, месото си остава за доста хора главен артикул от всекидневното меню. В него се съдържат доста незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи, а някои типове месо са изключително потребни. Разбира се, с цел да се радваме на изгодите, е значимо месото да се употребява в умерени количества и здравословно приготвено, написа

Заешко

Заешкото месо е диетично, само че наред с това има и неповторими хранителни качества. По наличие на протеини надминава даже пилешкото. Човешкият организъм го усвоява на процедура изцяло и много бързо. Заешкото има внимателен усет и е уместно за хора, които страдат от проблеми с храносмилането и хронични болести на стомашно-чревния тракт. Този тип месо спомага за балансиране на мастния продан и бързо възобновяване на силите. Още един голям плюс на заешкото месо е, че е хипоалергенно, което значи, че може умерено да се включва менюто на дребни деца.

Конско

Конското се счита за най-екологично чистото месо. Тъй като конете се отглеждат в чиста среда, месото им не съдържа антибиотици и други нездравословни съставни елементи. Протеините в него са идеално уравновесени, като в същото време конското месо е рекордьор по наличие на тиамин, витамин В2 (рибофлавин), мед, желязо, магнезий. Също както заешкото, и конското не провокира алергии и е превъзходен вид за детското меню.

Пуешко

В съпоставяне с месото от другите типове птици, в пуешкото има доста по-малко мазнини и калории, а по наличие на протеини не отстъпва на нито един различен тип месо. В пуешкото се съдържа голямо количество селен и витамин В, никотинова киселина (витамин В3) и фосфор. Любопитна детайлност е, че по наличие на фосфор пуешкото надминава някои типове риба. Усвоява се добре от организма и в същото време дава продължително чувство за задоволеност. Подходящо е за хора, страдащи от атеросклероза и наднормено тегло, защото съдържа умерено количество холестерол.

Пъдпъдъче

Месото от тези птици не е изключително известно рядко се участва в менюто ни, като повода в множеството случаи е високата му цена. Пъдпъдъчето обаче е извънредно потребно, изключително за хората, които имат проблем с непотребните килограми. 100 г от това месо съдържат единствено 230 ккал, само че за сметка на това - огромно количество протеини, витамини и минерали. Важен подробност е, че протеините от пъдпъдъчето се усвояват извънредно бързо. Според специалистите това месо оказва помощ за възобновяване на организма след прекарана тежка болест или загуба на кръв. Доказано е, че с помощта на богатото наличие на магнезий, желязо, мед и калий, месото от пъдпъдък оказва позитивно влияние на мозъчната активност, сърдечносъдовата и имунната система.

Козе

Козето месо има деликатна текстура, мек усет и минимално количество мазнини. Заради ниското наличие на калории се предлага при диетично или лечебно хранене. В състава на козето се съдържат редица скъпи съставни елементи, измежду които желязо и мощни антиоксиданти. Освен това, в него се съдържа напълно малко холестерол, което го прави незаместим артикул, изключително за по-възрастни хора.

Щраусово

Щраусовото е едно от най-нетлъстите меса. На усет леко припомня на телешкото, само че има леко сладникави нотки. Това месо е потребно за хората, страдащи от анемия, диабет, проблеми със сърдечносъдовата система. Богато е на протеини и неповторими аминокиселини.

Агнешко

Според публикуваното мнение, агнешкото е едно от най-мазните меса - което е причина много хора да го отбягват. Разбира се, в него има мазнини, само че наличието им сигурно е по-малко от мазнините в свинското. Но в агнешкото се съдържа внушително количество от веществото лецитин, което дава отговор за нормализиране на равнището на холестерола. Имайте поради обаче, че този потребен тип месо има и един минус. В костите на агнешкото се съдържат субстанции, които могат да станат причина за развиване на артрит. Затова по-възрастните хора би трябвало да го употребяват с мярка. Освен това, овчето месо нормално съдържа липиди, които са нездравословни за сърцето и сърдечносъдовата система. Затова се предлага овнешкото месо да се употребява в по-малки количества и с изобилна гарнитура от зеленчуци, а мазнината, която се отделя в процеса на готвенето, е най-добре да се изхвърли.

Свинско

Репутацията на свинското като вреден артикул е мощно пресилена. Според диетолозите, най-полезната част е филето - при вярно подготвяне свинското филе по хранителни качества може да се съпостави с пилешкото. Едниственото изключение от това предписание е свинското месо от ферми, които употребяват хормони - то е несъмнено нездравословно за здравето.

Телешко

Този тип месо може да бъде както потребно, по този начин и нездравословно. Здравословно е месото от телета, които са хранени с трева. То е по-скъпо, само че цената си заслужава, поради потребните му качества. Ако телетата са хранени със зърнен фураж, месото им съдържа доста холестерол и мазнини.

Еленово

Месото от елен не е мазно и е извънредно потребно, защото съдържа огромно количество минерали и витамини. Може да се употребява даже и в недопечен тип, без опасения от паразити. Еленовото месо се усвоява доста по-бързо от свинското, телешкото и пилешкото. Редовната консумация на този тип месо намалява риска от развиване на диабет, хипертония и сърдечносъдови проблеми.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР