Важно е ветеринарномедицинското съсловие - практикуващи ветеринарни лекари, държавни служители,

...
Важно е ветеринарномедицинското съсловие - практикуващи ветеринарни лекари, държавни служители,
Коментари Харесай

Акцентът е върху дигитализацията на ветеринарния контрол и този на хранителната верига

Важно е ветеринарномедицинското съсловие - практикуващи ветеринарни лекари, държавни чиновници, преподаватели, научни служащи и всички ангажирани в системата, да предприеме скорошно обединяване.   

Около това мнение се сплотиха участниците в национална кръгла маса на тематика „ Предизвикателствата пред ветеринарната специалност и цифровизация “. А наличието беше доста необятно - Министерството на земеделието, храните и горите, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Ветеринарномедицинският факултет на Тракийски университет-Стара Загора, Български ветеринарен съюз и Съюза на ветеринарните лекари в България.

„ През последните години ветеринарните лекари в България са изправени всекидневно пред редица съществени провокации, свързани с всеобщо разпространяващи се заразни болести по животните и наклонността за понижаване броя на отглежданите животни и обезлюдяването на селските региони “, отбелязва заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Крум Неделков.

Акцентът беше върху тематиките за дигитализацията на ветеринарния надзор и този на хранителната верига. Според аграрния заместник-министър, нашата страна се насочва към хармонизирания метод в процеса на цифровизация – за събиране, разбор и запазване на данни. В тази посока е значимо и бъдещото развиване на системите за възстановяване на формалния контрол на хранителната верига, опазването на здравето и хуманното отношение към животните и инспекцията на ветеринарните лекарствени артикули.      

А по този начин ще можем да посрещнем провокациите и да продължим процеса на самоусъвършенстване и повишение на сигурността във всички аспекти на хранителната верига.

Помощ за млади аграрни производители

Младите аграрни производители могат да са измежду моторите на тези процеси. Една стъпка в тази посока е подмярка 6.1 „ Стартова помощ за млади аграрни производители “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година. До 25 ноември тази година те могат да се възползват от тази  поддръжка и да показват своите планови оферти.

Заместник-министър Събев означи, че посредством идния банкет ще бъде нараснала жизнеспособността на земеделските стопанства и ще се насърчи заетостта в селските региони. Приоритет ще се дава на планове за сертифицирано биологично произвеждане. Левовата равноценност на 25 000 евро е помощта, избрана за подкрепяне на един млад фермер, а общият избран бюджет по подмярката е 12 500 000 евро. Финансовите средства са обезпечени от  Инструмента за възобновяване Next Generation EU.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР