Важно е как ще се отчитат резултатитеСлед последните промени в

...
Важно е как ще се отчитат резултатитеСлед последните промени в
Коментари Харесай

Цветелина Пенева: ЦИК показа как се броят бюлетини с видеонаблюдение

Важно е по какъв начин ще се регистрират резултатите

След последните промени в Изборния кодекс ще се броят два типа бюлетини, ще се брои до късно. Това е развой, който до момента не е реализиран, ще се брои в изискванията на видеонаблюдение и видеоизлъчване, съобщи пред БНР през вчерашния ден Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК. Тя бе безапелационна, че времето за преброяване ще се удължи, тъй като проявлението пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече време. Пенева пресметна, че в случай че това става за 10 секунди една секция с 300 бюлетини ще бъде изброена може би за час и половина, само че всичко ще зависи от метода на организация на работа в съответната изборна комисия и от това какви инструкции ще даде ЦИК. “Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат образование на номинираните от тях членове на СИК ”, предложи Цветелина Пенева.

Тя заяви, че през днешния ден ЦИК ще организира симулация на преброяване на бюлетини с видеонаблюдение, само че прикани да не се фокусираме във видеонаблюдението, значимо е по какъв начин ще се броят и регистрират резултатите.

Шефката на Обществения съвет посочи още, че към 10% от секциите няма да могат да бъдат следени онлайн при броенето, само че то ще бъде записано. “Вярвам, че изборите ще бъдат извършени почтено и няма да има огромни проблеми, като се изключи това по какъв начин ще се отчетат резултатите след края на изборния ден ”, сподели най-после Цветелина Пенева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР