Важно е хората да танцуват, за да се чувстват добре,

...
Важно е хората да танцуват, за да се чувстват добре,
Коментари Харесай

Елена Бачева: Танците ни карат да се чувстваме добре и спокойни


Важно е хората да танцуват, с цел да се усещат добре, да се усещат спокойни, да научават нови неща и да си основат другарства и групи, с които да споделят тяхната наслада и тъга.

Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на танцова групировка „ Български огън ” Елена Бачева, с която беседваме на връх Световния ден на танца.

Ели и нейната групировка са в студиото, с цел да отбележат празника на това изкуството както прилича – с подготовка. „ Няма да отбележим днешния ден с нищо кой знае по-специално. Днес имаме изключителна подготовка. Готвим се за турне в Русия, което е доста значимо за нас и за българския фолклор ”, уточни Елена Бачева.

[i]Датата 29 април се отбелязва като Световен ден на танца по решение на ЮНЕСКО от 1982 година, а повода да бъде определена е рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който феновете на хореографското изкуство назовават „ татко на актуалния балет ”. [/i]
 Елена Бачева Елена Бачева / БГНЕС
„ Танцова групировка „ Български огън ” е към този момент съвсем на 12 години. Занимаваме се само и единствено с проучването на фолклорни хора и танци. От 2-3 години имаме и отбор на национални танци. Интересът на младежите не е кой знае какъв. По-скоро се интересуват хора на междинна възраст. Такива са ни изискванията. Моят предел на придирчивост е по-висок, а младежите очевидно не го харесват това ”, описа Елена Бачева.

Тя означи, че групировката ѝ всяка година взе участие във конгреси и фестивали, свързани с танцовото изкуство, с конкурсен или неконкурсен темперамент. „ Участваме и в доста благотворителни начинания. Носители сме на доста награди. Най-голямата премия е това, че сме дружно, раздвижваме се и обичаме българския танц ”, добави ръководителят на танцовата групировка.

Елена Бачева описа, че броят на танцуващите в „ Български огън ” е към 100-150 души, само че хората не са задължени да идват на танци всяка седмица. „ Те идват, когато имат потребност или когато са свободни – танците нямат наложителен темперамент ”, изясни тя.

Според нея не е добра и концепцията фолклорните танци да бъдат въведени като наложителен предмет в учебно заведение и изучавани от учениците. „ Всяко нещо, което е наложително, децата не го харесват. По-скоро би трябвало да бъде под формата на свободно избираема дисциплинираност. Много по-добре е децата сами да изискат, в сравнение с някой да им го направи наложително ”, счита хореографът. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР