Важно е европейските граждани и предприятия да имат доверие в

...
Важно е европейските граждани и предприятия да имат доверие в
Коментари Харесай

Габриел: Важно е граждани и предприятия да имат доверие в онлайн средата

Важно е европейските жители и предприятия да имат доверие в онлайн средата. Без това доверие няма да можем да бъдем водачи в региона на цифровите нововъведения. Нашият европейски метод към постигането на тази цел е явен и има три взаимосвързани посоки: киберсигурността, неприкосновеността на персоналния живот и потреблението на електронна идентификация. Всички би трябвало да поемем своята част от отговорността, с цел да успеем в реализирането на тази цел. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел по време на Парижката седмица за киберсигурност, която се организира във френската столица, представена от представителството на Европейска комисия в България. Европейският конгрес на цифровата стопанска система събра министри и парламентаристи, основни изпълнителни шефове и други високопоставени лектори за спор по отношение на политиката на Европейски Съюз в региона на киберсигурността.

Българският еврокомисар акцентира, че един от най-важните принадлежности е законодателството на Европейски Съюз по отношение на електронната идентификация и удостоверителните услуги eIDAS. На процедура то цели да обезпечи гладко и безвредно взаимоотношение сред предприятията, жителите и обществените органи и признание на електронната идентичност в цяла Европа. Мария Габриел уточни на второ място, че е значимо поверителността на известията също да бъде дейно предпазена. Тя напомни, че Европейската комисия предложи актуализиране на директивата за цялост на персоналния живот и електронните известия и сега предлагането се разисква от страните членки.

Що се отнася до киберсигурността, Мария Габриел означи, че всички страни членки са изправени пред едно и също предизвикателство, подбудено от офанзиви във виртуалния свят. „ Европа се нуждае от инфраструктура и индустриален потенциал, с цел да се отбрани. Трите стълба на нашия стратегически метод – подсилване на устойчивостта на осведомителните системи, понижаване на киберпрестъпността и подсилване на политиката ни в региона на киберсигурността и защитата, ръководеха работата ни през последните две години. Изградихме положителни основи за киберсигурност и не би трябвало да отслабваме темповете “, съобщи българският еврокомисар.

Тя открои няколко от основните моменти в процеса – влизането в действие на директивата за мрежова и осведомителна сигурност, новият закон за киберсигурност със засилен мандат на организацията за киберсигурност ENISA и основаването на европейска рамка за узаконяване на киберсигурността. Вече е сложено началото на европейска мрежа от национални центрове за киберсигурност, в която мощно е показана и България. Предложение на Мария Габриел е и основаването на Европейски експертен център по киберсигурност, който да координира вложенията в технологии за киберсигурност. Към момента се водят междуинституционалните договаряния, като задачата на българския еврокомисар е да се реализира политическо съглашение до октомври тази година.

„ Работихме настойчиво, с цел да сложим основите на една конкурентоспособна, етична и сигурна цифрова Европа. Но това е единствено началото и би трябвало да гледаме към бъдещето с увереност. Цифровата промяна на Европа сигурно носи благоприятни условия, само че също по този начин и евентуални провокации, които ще изискват отговор от страна на политиците. Способността на Европа да се оправи с тях безспорно ще бъде водеща цел през идващите години. Само дружно ще изградим мощна Европа, в която сигурността онлайн е значима колкото сигурността офлайн. Такава, каквато нашите жители и предприятия заслужават “, сподели в умозаключение българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР