Важно е да започнем да промотираме Балканите като регионална икономическа

...
Важно е да започнем да промотираме Балканите като регионална икономическа
Коментари Харесай

Павлова иска Балканите да се промотират като регионална икономическа зона

Важно е да стартираме да промотираме Балканите като районна икономическа зона.
За това настоя министър Лиляна Павлова, която взе участие в районна среща на посланиците на Югоизточна Европа в София под надпис: " Ролята на почетните консули за възстановяване на бизнес климата и поощряване културната единодушие на Балканите ". Министър Павлова разяснява пред публицисти, че това не е първата такава среща.

" Установихме трайна мрежа за контакти с тях с официални и неофициални срещи. Това са хората, с помощта на които получаваме противоположна връзка на място от бизнеса и от действителния бранш, какви са потребностите на бизнеса ", разяснява министър Павлова.

Тя даде образец със Западни Балкани и нуждата да стартираме да промотираме хибридно финансиране за района. По думите й е значимо районната икономическа зона на Балканите, която се опитваме сега да установим, да бъде промотирана и да бъдат привлечени вложения.

Относно финала на българското председателство министър Павлова разяснява, че е открита цялостна последователност в работата, която ще предадем на Австрийското председателство. Австрия напълно припознава три от нашите четири съществени целта - цифрова Европа, сигурност и миграция, и Западни Балкани.

" За нас това е извънредно значимо, тъй като ще е равномерен преходът и в това време и по трите тематики работата няма да спре ", увери Павлова.

Предстои довеждане докрай на работата по три съществени и най-важни тематики: Темата за сигурността и миграцията, промяната на системата за леговище и Дъблинското съглашение.

Втората тематика - цифровата стопанска система - приемането на законодателство, обвързвано със отбрана на персоналните данни, всичко обвързвано със свободния поток на данните, авторското право. " Все повече бизнеси се случват онлайн. Ние би трябвало да можем да защитим тези, които дават услугите и потребителите ", съобщи министър Павлова.

Третата тематика е завършването на дебата по многогодишната финансова рамка и то преди изборите за Европейски парламент през 2019 година, добави тя.

Министър Павлова разяснява, че чака по време на Австрийското председателство да бъде пикът на тези диспути.

Относно срещата на Европейския съвет през юни и упованията там да се даде вероятност за участие на Македония и Албания, министър Павлова разяснява, че всичко зависи от двустранните договаряния за името сред Гърция и Македония и сполучливото им привършване. Относно разновидността за име " Илинденска Македония ", министър Павлова сподели, че следва междуведомствената група към външно министерство да направи своя разбор и да откри дали е добър този вид. " Нека да оставим специалистите да поработят още малко ", добави Павлова.

На въпрос дали вижда български принос за доближаване на позициите сред Македония и Гърция за името, тя отговори: " Определено считам. Последните месеци, които инвестирахме точно в това, шестте западно-балкански страни да бъдат дружно, да приказват. Доскоро те не си говореха, не се ръкуваха. Вече стоят на една маса и договарят. Надявам се, че и ние сме съдействали за това ", добави Лиляна Павлова./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР