Важно е да се разбере, че никой не е застрахован

...
Важно е да се разбере, че никой не е застрахован
Коментари Харесай

Д-р Гълъбова: Няма застраховка срещу психично заболяване, липсата на персонал е огромен проблем

Важно е да се разбере, че никой не е застрахован от психологично заболяване, по този начин както от раково заболяване или случай, който може да докара до неработоспособност. В доста психиатрични лечебни заведения, освен в тази в Кърджали, няма дежурен доктор 24 часа. Това е голям проблем на системата и за мен персонално той е по-голям от битовите условия.
Това сподели пред бТВ доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Психиатрична болница " Св. Иван Рилски " в Нови Искър. Тя разяснява заключенията, направени от омбудсмана Диана Ковачева след инспекция в домове за умствена назадничавост и деменция, както и в психиатрични клиники. Установени са извънредно неприятни битови условия, които основават заплаха за живота и здравето на хората и личния състав им.

„ Разчитам Националната тактика за психологично здраве да бъде призната. Тя е на финалната права. Всичко, което се искаше от нас, е направено. Стратегията планува да се разкриват нови заведения. Тези, които се намират на неуместно място или имат неприятни битови условия, ще бъдат релокирани. Предвиждаме и откриване на нови заведения “, разясни Цветеслава Гълъбова.

„ Липсва схващане, че болната душа се гледа от хора. Ние нямаме потребността от скъпа инсталация, а от голям личен състав, който да е добре стимулиран “, сподели Гълъбова.

Тя изясни, че хората, които работят сега в психиатричните клиники, са на междинна възраст над 50 година Това значи, че в идващите години те ще се пенсионират. Нови обаче няма.

„ Това е голям проблем. Персоналът би трябвало да е добре стимулиран и с съответно възнаграждение “, безапелационна бе Цветеслава Гълъбова.

Омбудсманът установи и, че има сериозен проблем по отношение на изхранването на хората. Сумата за един храноден е 1,92 лева

„ В нашата болница един храноден е към 3,50 лева, само че и тази сума е извънредно незадоволителна. Храненето би трябвало да е уравновесено и пълноценно. Освен това медикаментите, с които се лекуват тежките психологични заболявания, покачват апетита. Болните не са удовлетворени от храната, малко им е, само че това са опциите “, изясни шеф на Психиатрична болница " Св. Иван Рилски ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР