Важно е да се каже, че целта на законопроекта за

...
Важно е да се каже, че целта на законопроекта за
Коментари Харесай

Целта на проекта на ГЕРБ за мръсния въздух не била да вкарва хората в затвора

Важно е да се каже, че задачата на законопроекта за инкриминиране замърсяването на атмосферния въздух не е да вкарваме хората в пандизите. Това разясни пред Българска национална телевизия Александър Ненков от ГЕРБ във връзка импортираното през вчерашния ден предложение от партията за законодателни промени, предвиждащи по-строги наказания.

Той изясни, че това е последна превантивна мярка, посредством която общините да подходят оптимално коренно, тъй че да се усъвършенства качеството на въздуха и качеството на живот.

Той напомни, че предлагането е да се инкриминира замърсяването на атмосферния въздух посредством изгаряне на боклуци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя, като глобата ще бъде " отнемане от независимост " до 2 години и санкция от 2 до 5 000 лева В маловажните случаи се вкарва наказване 1 година " Пробация " и санкция до 1000 лева

Ненков уточни, че се натъртва на сложни ограничения за разрешаване на казуса с мръсния въздух и подсети, че върви стратегия за замяна на инсталацията, от която могат да се възползват над 20 000 семейства. До момента обаче заявки са подали едвам 6000. Сред останалите ограничения по негови думи са подобряването на превоза, по-честото миене на улиците и обществените помощи за хора в риск.

Ненков разясни, че проектозаконът е допълнение към към този момент действителен текст - и сега има наказания, само че те са за юридически лица. От ГЕРБ са допълнили съществуващия текст със съизмеримо за физическо лице наказване.

Смятаме, че до 2 години е задоволително сериозна защитна мярка, съобщи той.

Когато приказваме за чист въздух, ограниченията би трябвало да са по-драконовски, безапелационен бе той. По негови думи законопроектът няма от единствено себе си да докара до по-чист въздух, само че посредством комплексните ограничения ще се усъвършенства качеството му. Ненков изясни, че макар че не може да се избегнат климатичните особености на София, посредством тези ограничения може да се усъвършенства качеството на живот.

Относно налагането на глобите той бе безапелационен, че законът би трябвало да важи за всички и да се ползва, тъй като няма опция. " За да живеем по-качествен живот, би трябвало да сме подготвени да дадем повече от себе си. Всички желаеме чист въздух, само че не и да се откажем от нашите навици. Няма по какъв начин да стане това ", изясни той.

Според него точно в този момент е подобаващото време за проектозакона, защото по-рано имало избори, а въпросът прекомерно се политизирал. Той изрази вяра, че ГЕРБ ще срещнат поддръжка от всички парламентарни групи. Според него законопроектът може да се прегледа на първо четене в Народното събрание до Нова година, тъй че ограниченията да влязат в действие от началото на 2020 година

Драконовските ограничения може и да не се харесват на всички, само че би трябвало да бъдат прилагани, заключи ситуацията Ненков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР