Важно е да не се ескалира напрежението в ситуацията около

...
Важно е да не се ескалира напрежението в ситуацията около
Коментари Харесай

Ердоган e потвърдил пред Мей, че Анкара осъжда използването на химически оръжия

Важно е да не се ескалира напрежението в обстановката към Сирия. Това е подчертал турският президент Реджеб Ердоган в телефонен диалог с английския министър-председател Тереза Мей.
Политическото решение е единственият път за реализиране на дълготраен мир и сигурност за народа на Сирия, е декларирал още Ердоган, като е добавил, че използването както на стандартни, по този начин и на химически оръжия би трябвало да бъде спряна. Турският водач, съгласно БНР още веднъж е удостоверил позицията, че Анкара остро осъжда потреблението на химически оръжия. Тереза Мей от своя страна е уведомила Ердоган за военната интервенция против арабската страна.
Междувременно министър-председателят Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция преглежда бомбардировката като „ позитивна стъпка “, само че е належащо да се направи доста повече за реализиране на дълготраен мир.
Вицепремиерът и представител на кабинета Бекир Боздаг съобщи, че разположената в Турция военновъздушна база Инджирлик не е била употребена за въздушния удар. Той също по този начин удостовери информацията, че Анкара е била авансово известена за него.
От своя страна пресслужбата на НАТО заяви, че посланиците от алианса се събират на изключително съвещание в Брюксел през днешния ден следобяд.
Съединени американски щати, Англия и Франция ще оповестят на съдружниците си детайлности за ситуацията в Сирия.
Предвижда се след срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да направи изказване.
По-рано през днешния ден Европейски Съюз приканва всички страни, изключително Русия и Иран, да употребяват въздействието си за попречване на нова приложимост на химическо оръжие, най-много от сирийския режим. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини. От името на Европейски Съюз тя приканва всички страни в спора, изключително поддръжниците на режима в Дамаск и неговите съдружници, да вкарат неотложно преустановяване на огъня и да обезпечат достъп на лекари и коридори за здравна евакуация.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР