Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство

...
Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за тласкане към избори

" Важно е да чуем вашата формула за сформиране на държавно управление с първия мандат, а в случай че не се сформира държавно управление по какъв начин ще реализирате втория мандат - като търсене на необятна поддръжка или държавно управление на малцинството ".

Това съобщи президентът Румен Радев по време на вторите съвещания с обединението ПП/ДБ за сформиране на държавно управление в границите на 49-то Народно заседание преди връчването на първия мандат.

В президентската институция влязоха някогашният министър председател и някогашният финансов министър, а понастоящем съпредседатели на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев, Калина Константинова , акад. Николай Денков, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

Радев също поздрави ПП/ДБ за резултата им на изборите от 2 април с ясното схващане, че второто място е тестване за самата коалиция. Вашата мощна поръчка за наличие в политиката е опция на остарелия модел на ръководство. Затова е значимо обществото да знае до каква степен може да стигнете с политически компромис в най-важната задача - сформиране на постоянно държавно управление допустимо най-скоро, акцентира Радев.

Друга значима задача с изключение на държавното управление, Радев уточни и законодателната активност . Той запита обединението ПП/ДБ какви са техните планове в законодателството, като както по време на срещата си с ГЕРБ/СДС подсети, че са значими законите по ПВУ, Шенген и Еврозоната. Задачите пред Народното събрание са комплицирани, многопластови, има наследени проблеми от предходни парламенти, изискват решение, само че би трябвало и време, посочи президентът. Румен Радев не пропусна да означи, че към този момент чул упреци от ПП/ДБ по негов адрес, че бързал с връчването на мандатите и подтикване страната към нови предварителни парламентарни избори . Затова той запита ПП/ДБ по кое време виждат подобаващото време за връчване на първия, втория и третия мандат.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков уточни, че законодателната стратегия е с голям приоритет за обединението ПП/ДБ. Той повтори и политиките, които влизат в тяхната законодателна стратегия: промяна в правосъдната система, присъединението на България в Шенген, влизането на страната ни в Еврозоната, законопроектът за следствие на основния прокурор и промяна в КПКОНПИ. Петков акцентира, че обединението ПП/ДБ няма да поддържа кабинет на ГЕРБ/СДС с първия мандат.

Коалицията обаче е подготвена да направи държавно управление с втория мандат . Това държавно управление ще бъде водено от стандартите и целите, които Петков открои в законодателната стратегия.

Асен Василев е щастлив, че една година по-късно и два цикъла избори още веднъж се стига до законодателната стратегия и цели на последния постоянен кабинет на четворната коалиция. Партиите към този момент схващат, че обществените финанси би трябвало да се ръководят по метод, по който средствата да стигат до всички български жители, а не до определени такива. Съдебната промяна също към този момент събирала поддръжка с смяната в структурата на прокуратурата, открои Василев.

Ако вторият мандат отиде в ПП/ДБ, още веднъж ще търсят съвещания по политиките си . Времето дали е бързо или постепенно зависело от това каква цел се гони. Целта на консултациите и на времето, което се дава е да се образува държавно управление, само че оттова нататък политическата преценка би трябвало да е подчинена на това дали повече или по-малко време би трябвало да се отдели на огромната цел - постоянно държавно управление, изясни Василев.

За Еврозоната и Шенген, макар някои компликации по пътя, действително се вижда поддръжка да бъде приключен процесът сполучливо, посочи Асен Василев. " Ние и ГЕРБ сме съперници и ние считаме, че моделът, по който би трябвало да се развива страната е друг, само че при тези цели след два цикъла избори успяхме да намерим формула в Народното събрание, с цел да може законите да бъдат признати. Дори съперниците могат и би трябвало да се почитат, само че има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени ", акцентира Василев.

Той добави обаче, че в изпълнителната власт няма по какъв начин ГЕРБ и Политическа партия да работят дружно. Заложената стратегия от предходния постоянен кабинет е най-хубавата за страната, похвали се Асен Василев и се заяде се " Възраждане ", които по думите му желали страната да се развива по различен път. Той самоизтъкна и че с помощта на Политическа партия се отпушил Народното събрание.

Акад. Николай Денков добави, че новото Народното събрание постигнал цели 3в1 - избор на ръководител на Народното събрание, слагане на верния дневен ред и съставяне на комисиите. Имаме потребност от три месеца при интензивна работа, с цел да успеем да реализираме по този начин поставените цели в законодателството, настоя акад. Денков за повече време от президента.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че е значимо да се означи, че има консолидация в Народното събрание за дневния ред на законодателния орган. Пълноценна правосъдна промяна единствено на законово равнище не може да се осъществя, уточни Иванов, съгласно който партиите също заявили поддръжка за една такава промяна.

Христо Иванов означи, че обединението ПП/ДБ могат да поемат отговорност за ръководство на страната, само че единствено с втория мандат. Това обаче не им пречило да работят с съперниците си в Народното събрание по избрани задания. Той настоя от президента и малко повече време във връзка с законодателната стратегия.

Депутатът от Демократична България Владислав Панев прикани служебното държавно управление да внесе закон за държавния бюджет по-бързо.

Румен Радев увери, че служебното държавно управление ще внесе бюджет . Няма потребност се убеждаваме какъв брой значими са законите, само че в случай че не приемем законите губим исторически прозорец за пълноценна европейска ориентировка, предизвести президентът. Въпреки мобилните на обединението за повече парламентарно време, Радев подсети, че дал повече време в границите на 48-то Народно заседание, с цел да могат да се одобряват основните закони, да се сформира държавно управление и да се успокоят пристрастеностите, само че нищо от това не се случило. Времето на 48-то Народно събрание било използвано за разпитите на служебните министри, разкритикува президентът.

" Трябва да има време, само че би трябвало да има правилни и ясни връзки. За тази игра, която организираме трябват двама сътрудници - Народното събрание и президентът. Задачите са извънредно комплицирани пред този парламент - струпаха се и държавно управление, и бюджет, и значими закони. Разбирам, че би трябвало да има време, само че би трябвало има и отговорно отношение. Ако не успеем да съставим държавно управление би трябвало да има ясно схващане и отговорност, че се работи за законите, а не за еднолична и безконтролна власт, която ни минимум я искам ", разяснява още Румен Радев.
 Радев пожела на ГЕРБ въображение и триумф в съставянето на кабинет
Радев пожела на ГЕРБ въображение и триумф в съставянето на кабинет

Има късмет да се направи нещо устойчиво, в случай че декларациите на партиите в Народното събрание са истински
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР