Важно е , че в преговорната рамка влизат протоколите и

...
Важно е , че в преговорната рамка влизат протоколите и
Коментари Харесай

Не може да задължим останалите 26 държави в ЕС да мислят като България, изтъкна Екатерина Захариева

Важно е, че в преговорната рамка влизат протоколите и договореностите към Договора (за добросъседство сред България и РСМ). Там има гаранции за (българския генезис на) Гоце Делчев, за Илинден, само че тогава, в случай че няма тяхната мотивация, в случай че не се включи в преговорната рамка - това не са двустранни въпроси, става въпрос за отбрана на човешки права . Който и каквото и да приказва сега, това стартира по време на нашето държавно управление.

Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният външен министър Екатерина Захариева във връзка подписването на сред външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи.

В РСМ се върнаха в риториката от преди 30 години, не пролича да желаят да са членове на Европейски Съюз . Те би трябвало да се реформират, в случай че не са създали съответна оценка на предишното.

На въпроса: " Достатъчно предпазен ли е българският народен интерес ", Захариева сподели: " Целият пакет, както е разгласен обществено - да. ".

Тя посочи, че ГЕРБ са повдигнали тематиката с френското предложение за РСМ даже когато държавното управление на Кирил Петков мълчеше. Ако не беше опозицията, ГЕРБ те нямаше да посмеят да го предложат на националното заседание, те се усетиха след нас, изясни Захариева

" През 2017 година нашето държавно управление сложи тази тематика в Европейски Съюз. Темата разширение на Западните Балкани не беше тематика на Европейски Съюз. Всички водачи бяха в София. Няма по какъв начин ГЕРБ, виждайки това предложение, да мълчи ", сподели някогашният външен министър.

Имаше и крачки обратно, само че подписването на контракта беше и исторически миг . Въпреки всевъзможни рецензии, всички се базират на него. Подписвайки контракта, сме били визионери, постигнали сме нещо положително. Във външната политика нещата не стартират и не приключват при теб, сподели Захариева.

Относно главните ни разногласия с РСМ - за езика и за историческата истина, Захариева сподели, че е контрактувано е по какъв начин те ще бъдат отразени Декларациите, ще бъде част от целия пакет. Не може да задължим останалите 26 страни в Европейски Съюз да мислят като България, че няма македонски език.

Припомняме, така наречен " македонски език " е предокифициран български литературен език. Това е писмена районна норма на една от шестте правила на българския език. Той е основан след 1945 г .

" Не мисля, че българската дипломация е сбъркала, това е комплицирана тематика. Ако това държавно управление от началото не водеше две външни политики, както сподели и министърът в оставка Теодора Генчовска, нямаше да наподобява, че стават бързо, разясни Захариева. Самото министерство на външните работи споделиха, че са останали да бъдат водещи месец и половина преди края на Френското председателство на Европейски Съюз.

Беше разумно Българска социалистическа партия да получи третия мандат, те са по-големи от Демократична България и идеологически са по-близо до него (президентът Румен Радев). И Има Такъв Народ, и Демократична България и Българска социалистическа партия бяха кандидати за третия мандат, решението на президента беше разумно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР