Важните въпроси са какво ще покаже една проверка на записа

...
Важните въпроси са какво ще покаже една проверка на записа
Коментари Харесай

Николай Драганов от „Барикада“ пред Фрог: Доказахме, че „ПИК“ обслужва властта с поредната дъвка от премиера

Важните въпроси са какво ще покаже една инспекция на записа и фотосите от спалнята на премиера Бойко Борисов, а не дали Радев си играе с дрон и следи премиера. Това е нещо за похищение на вниманието, което ни даде мотив да си създадем опит, с който в действителност доказахме, че „ ПИК “ работи за властта. Те потеглиха да надуват тази нелепост, само че другояче няколко дни мълчат за записите, назовават ги измислици и компромати, а внезапно се захванаха крепко за историята с дрона, а това е история от типичните за Бойко Борисов любопитни дъвки, които той постоянно съумява да хвърли.
Това разяснява пред Фрог Нюз журналистът от „ Барикада “ Николай Драганов, който е взел участие в опита, с който се появи, че в организация „ ПИК “ липсва каквато и да било инспекция на обстоятелства и безрезервно разгласяват всевъзможни измислици, отвключително и недоволства на безусловно нереални хора от дрона на президента Румен Радев. Ето какво сподели още Драганов пред екипа ни:

Експериментът, който сте създали в „ Барикада “ с организация „ ПИК “ е нещо много екзотично за нашата медийна среда. Как ви хрумна да ревизирате дали в организацията ревизират обстоятелствата?

Честно казано, от дълго време си мисля за нещо сходно, което да е отдадено на подправените вести и метода по който действат едни огромен сегмент от българските уеб сайтове и съответно тъкмо този уебсайт, с който направихме опита в този момент. До в този момент, може би, не се бяха стичали по този начин събитията, че да има подобаващ мотив и задоволително добре измислена концепция. Но тази цялата история родена от премиера Борисов просто ни даде тази опция. Имаше и детайл на случайност – с група другари в обществените мрежи си споделяхме голямото количество нелепости, които пускат от „ ПИК “ по тематиката. Един от тях сподели, че ще вземе и той да им напише една публикация, къде на смешка, къде на смешка, къде несериозно. Това момче се споделя Атанас Кодинов*. Той също написа във Facebook един пост, при което на мен в действителност ми хрумна, че в този момент е моментът да създадем подобен опит. Обсъдихме по-внимателно по какъв начин да действаме, че първо той ще им напише писмо и в случай че те, нагледно казано „ клъвнат “ и го пуснат, аз ще напиша още едно-две писма, с цел да стане материал за публикация в действителност. Ако не клъвнат – здраве да е, само че това не се случи.

Да разбирам ли, че изходната ви точка е преценката, че това е флагманът на подправените вести в България? Избрали сте тях, тъй като смятате, че те разгласяват най-вече такива измислени неща?

Малко е противоречиво в действителност понятието „ подправени вести “, тъй като у нас има уеб сайтове за чисто подправени вести и безспорни измислици, които безусловно нямат нищо общо с действителността. „ ПИК “ е малко по-особен случай, тъй като това е легитимиран от властта „ източник на информация “ и публикуването и изобщо изявленията в този уебсайт се употребяват от ръководещата партия, от основния прокурор даже. Знаем, че по този начин наречените „ публицисти “ от тази по този начин наречена „ организация “ бяха уредници на митинги в отбрана на Иван Гешев. Това не е просто някакъв подправен уебсайт, който да пуска измислици, а уебсайт, който властта помпа с легитимност. Още по притеснително е когато подобен уебсайт в огромна степен разгласява и измислици и е кадърен да разгласява сходни на измислените от нас истории без безусловно никаква инспекция. Трябва да кажем, че ние чакахме, че те може да изискат някаква спомагателна информация, че могат да отговорят на тези имейли, които им изпратихме, да ни потърсят да речем за изявление. Бяхме измислили по какъв начин да отговорим, в случай че това се случи. Но нищо такова не се случи. Просто разгласиха всичко ей по този начин.

От вашата обява и оповестението на опита минаха няколко дни, има ли някаква реакция против вас, от тях или от институции?

Не, за в този момент не. Но позволяваме, че това няма да остане без последици, имайки поради по какъв начин действат в тази по този начин наречена „ медия “. Не са ни писали и не са се свързвали с нас. Вчера и други сътрудници препубликуваха този материал, имам предвид сътрудниците от „ Дневник “. Няма нищо досега. Честно казано не съм проверявал и дали е свалена обявата им. (б. а. - Проверка на Фрок Нюз сподели, че обявата е налична на уеб страницата на агенцията). Последно през вчерашния ден не я бяха свалили. Вярвах, че това най-малко ще създадат, защото е явно нещо, което ги разкрива в доста неприятна светлина. Много е притеснително, че не са го създали. Буквално се вижда, че живеем в разнообразни светове и тяхната аудитория по никакъв метод няма да разбере, че това цялото нещо е режисура и евентуално те затова не виждат потребност да го смъкват, тъй като прави техните пропагандни цели, макар че е цялостна небивалица.

Всеки ден върви към този момент като че ли конкуренция кой ще извади по кавги записи, чатове, фотоси и така нататък Историята с този дрон ли ви се видя най-фрапираща от всички неща, които излизат?

О, не, изрично. Това беше някаква история от типичните за Бойко Борисов любопитни дъвки, които той постоянно съумява да хвърли. Обикновено това са по една имитация или някакви такива теории, които той подмята, с цел да измества вниманието от огромните въпроси. Без да съм някакъв бранител или да имам каквото и да било обвързвано с президента Радев, или да заемам неговата страна, само че съм склонен с това, което той сподели в своето изказване в Перник. Всъщност огромният въпрос е дали са подправени тези записи, в случай че са подправени – кой и по какъв начин си разрешава да прави сходен компромат, да инсталира някакви неща, които не са казвани, или някой артист да имитира по някакъв метод премиера. Дори това да е по този начин, то наложително би трябвало да бъде разследвано, тъй като вътре има неща, които компрометират цялата държавност. Същото се отнася и за фотосите от спалнята на премиера. Ако те са някакъв колаж и режисура, това значи, че някой е влизал в стаята на премиера, с цел да го снима до момента в който спи, да натрупа компромати, пачки. Това също би трябвало да се потвърди дали е по този начин, или не е по този начин. А какво остава в случай че е истина и в действителност премиера си държи пачки с пари по този метод.

Интервю на Диана Йонкова

Вижте и поста по тематиката на Атанас Кодинов:

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР