Важните решения в ЕС се вземат само от държавите-членки които

...
Важните решения в ЕС се вземат само от държавите-членки които
Коментари Харесай

Росица Велкова: С приемането на еврото влияем върху дневния ред на еврозоната

Важните решения в Европейски Съюз се вземат единствено от държавите-членки които са приели еврото. Членството в еврозоната ни дава право за присъединяване във всички полемики и решения, засягащи Европейски Съюз.

Тази позиция изрази служебният финансов министър Росица Велкова след чуването на управителния съвет на Българска народна банка за готовността ни за влизане в еврозоната. 

" Присъединяването ни ще бъде стъпка към най-високата степен на икономическа интеграция, както и самопризнание от европейските ни сътрудници за реализирани промени. Най-очевидната изгода е, че България доста ще усили своето присъединяване и въздействие в процеса на образуване на политиките на еврозоната. Макар и страната ни да взе участие в съвещания по някои от тематиките, които засягат еврозоната, тя няма глас във вземането на решенията. Въвеждането на еврото у нас ще може да оказва въздействие върху дневния ред на еврозоната ", изясни Велкова. 

Това в допълнение щяло да даде подтик за ускорение на промените и конвергенция с най-развитите страни от съюза.

" Ще докара и до институционална конвергенция с развитите страни от Европейски Съюз, изключително що се касае до качеството на институциите в България и доверието на жителите към тях ", уточни още Велкова. 

По думите ѝ през последните 5 години структурата в стопанската система на страната по отношение на тази на еврозоната бележи доста усъвършенстване.

Ние сме една от страните с най-голямо подобие измежду новите страни членки. Търговията на страната ни с еврозоната е интензивна като значимостта й за износа се покачва след влизането на страната в Европейски Съюз, уточни още Велкова. 

Други изгоди, в случай че приемем еврото е, че ще се образуват по-благоприятни условия за финансиране от позиция на суверенния ни дълг и не на последно място ще ни направи по-подготвени както за настоящи по този начин и за последващи възможни рецесии, с които можем да се сблъскаме ", заключи министърката. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР