Важни събития се случват в Афганистан. В ход са ключови

...
Важни събития се случват в Афганистан. В ход са ключови
Коментари Харесай

В Афганистан - улични взривове и слухове за смърт в Ал Кайда

Важни събития се случват в Афганистан. В ход са основни договаряния за мир в страната, само че паралелно с тях столицата Кабул бе разтърсена от детонации. А и се появиха непотвърдени информации за естествена гибел на водача на Ал-Кайда Айман ал-Зауахири.

Взривовете в събота разтърсиха централната част на Кабул в събота. Избухнана и няколко ракети, в това число до мощно укрепената Зелена зона, където се намират доста посолства и интернационалните компании. Засега няма известия за жертви, само че детонациите са се случили в гъсто обитаеми елементи. Никоя група до момента не е поела  отговорността за офанзивите, които идват на фона на вълна от принуждение. През последните шест месеца в Афганистан бяха осъществени 53 самоубийствени офанзиви и 1250 детонации, при които починаха 1210 цивилни, а 2500 души бяха ранени.Талибаните бяха дали обещание да не нападат градски региони според изискванията на американска договорка за евакуиране, само че администрацията в Кабул упрекна бунтовниците или техните симпатизанти за други скорошни офанзиви в столицата.

Прегововорите сред талибаните и афганистанското държавно управление започнаха в Доха през септември. Напредъкът беше муден, само че в петък публични представители обявиха пред " Франс прес ", че през идващите дни се чака да бъде разгласен пробив. Пак в петък държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че Майк Помпео ще се срещне с договарящи и от двете страни. По-рано тази седмица Пентагонът съобщи, че скоро ще изтегли към 2000 бойци от Афганистан.

 

СЛУХОВЕ

Айман ал-Зауахири е умрял от естествена гибел в Афганистан, оповестяват афганистанските и пакистанските медии, съобщи ABNA, представена от нашата БГНЕС. Информацията няма удостоверение. Според отчет на Организация на обединените нации за активността на терористични групи от целия свят, оповестен предишния юли, Ал-Кайда е работила скрито в 12 афганистански провинции и нейният водач Ал-Зауахири остава със седалище в Афганистан. Общия брой на членовете на Ал-Кайда в Афганистан се пресмята на 400 - 600 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР