Важни промени в Закона за извънредното положение, по отношение на

...
Важни промени в Закона за извънредното положение, по отношение на
Коментари Харесай

Политически зоопарк: Популизъм ли е временното оставяне без заплати на депутатите

Важни промени в Закона за изключителното състояние, във връзка с депутатските заплати и обвързваните с тях други административни хонорари, както и актуализацията на държавния бюджет бяха признати на второ четене в Народното събрание.
Най-яростният спор се заформи за депутатските заплати - какво да се прави с тях. Предложения имаше съвсем всеки - като се тръгне от заледяване за времето на изключителното състояние и се стигне до разнообразни хрумвания за понижение, в това число най-крайната на НФСБ - без заплати, до момента в който трае изключителното състояние.
Без заплати за депутати и министри и още - дотации, заеми, помощ за бизнеса и санкции за в парка вкупом
И в последна сметка, след 11 часа пленарно съвещание, ГЕРБ се съгласи да се работи без заплати и те да отиват по сметка на здравното министерство, като обаче с изключение на депутатските заплати, вкара в сметката и заплатите на държавното управление плюс тези на шефовете на организациите.
В обществените мрежи обаче настойчиво се приказва, че решението е популистко. Подобно разбиране не е лишено от логичност, поради че става въпрос единствено за интервала на изключителното състояние, след което почакването им по отношение на междинното за страната заплащане ще продължи.
Ето и най-интересните отзиви от обществените мрежи
Бояна Бозаджиева (ПР специалист)
Знам, че не е известна теза, само че в никакъв случай не съм подкрепяла намаляването на възнагражденията на депутатите. За мен казусът не е в нечия висока заплата, а в голямата разлика с най-ниските хонорари, които са всеобщите. Смятам, че ангажимент на всички депутати е с политиките си да понижават тази разлика, а не да си понижават заплатата. И какво като няма да взимат заплати, кой тъкмо значителен проблем ще решат с това? Никой. Аргументите, че сме в рецесия и това е знак на съпричастност звучи добре, само че нали сме наясно, че резултатът от качествени политики към всички наранени ще е доста по-голям от което и да е “пестене ”. Кризата би трябвало да ускорява ограниченията към тези, които се нуждаят от помощ, а не популизма, уви..
Любомира Ганчева (Алтернатива за българско възраждане)
По мотив мненията за върха на популизъм в Народно събрание през вчерашния ден, но не сте прави, още може!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР