Важна новина за всички, които даряват кръв.Ваучер за 41,70 лв.

...
Важна новина за всички, които даряват кръв.Ваучер за 41,70 лв.
Коментари Харесай

Държавата ще плаща за кръвта на всеки кръводарител

Важна вест за всички, които подаряват кръв.

Ваучер за 41,70 лева и 35 лева за превоз да получава всеки кръводарител, откакто подари кръв, одобриха депутатите на първо четене в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание през вчерашния ден. 7 гласоподаваха " за ", никой не беше " срещу ", 2 се " въздържаха ", съобщи

Финансовият тласък е част от измененията в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, които ръководещите внесоха в Народното събрание. Досега кръводаряването в България е гратис.

В плана с изключение на новия тласък има промени в парите за храна и разноски. Увеличени са тези за храна и питиета и по този начин вместо за 8 лева донорите ще получават ястие за 15 лева 35, а не 5 лева, както до момента, ще се дават за транспортни разноски до кръвния център. Идеята на ръководещите, с изключение на да поощрят кръводаряването, е да прекратят незаконната търговия с кръв. Ситуацията с кръводаряването е извънредно сериозна. Близките на всеки пациент преди интервенция се изпращат за две банки кръв. Ежечасна процедура е мургавите ни другари да дават кръв за 200,300 лева, разяснява Ивайло Христов от Има Такъв Народ. Няма да решим казуса, само че най-малко малко ще го облекчим. Няма по какъв начин да осигурим по различен метод кръв най-малко за незабавните положения. При произшествия обстановката е трагична, нещата опират до това да плащаме и да имаме или да не плащаме, само че да нямаме кръв, сподели още той. 160 хил е общият брой на кръводарителите, съобщи проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Търсили сме всички положителни практики в Европейски Съюз. Проблемът е сериозен, дайте опция да се притисне черната търговия с кръв!, прикани депутатите той.

От здравното министерство поддържаха законопроекта, само че показаха терзание защо ще бъде употребен ваучерът. Липсва конкретика и основава терзание за какви артикули и услуги ще се употребява ваучерът, сподели зам. здравният министър Петър Грибнев. Михайлов по-късно отговори, че той ще се употребява за храни и питиета. Да се замислим върху думите безвъзмездност, пък моли депутатът от Демократична България доктор Александър Симидчиев. Според него и в този момент не може да се приказва за цялостна безвъзмездност - приемането на отпуск е възмездяване, даде образец той. Симидчиев изясни още, че съгласно него казусът е с информираността, а не с овъзмездяването. " Когато по медиите излезе вест за родилка в потребност, доста хора отиват да подаряват ", разяснява той. В законопроекта е планувано още да се сътвори Национална система за ранен надзор и предварителна защита на здравето (NAT), финансирана от здравното министерство.

С NAT технологията вероятността човек да се болести с зараза, откакто му е дарена кръв, е сведена до най-малко. Освен това, в случай че има зараза, интервалът за откриването ѝ е съкратен от 3 до 5 дни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР