Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е

...
Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е
Коментари Харесай

Промени в наредбата за първокласниците

Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е наредбата за банкет на възпитаници в първи клас. Тази година всички братя и сестри на възпитаници до 12 години ще бъдат одобрявани с преимущество в учебното заведение, в което учи по-голямото дете. Промяната се прави, с цел да не се постанова родителите да водят децата си в две разнообразни учебни заведения.

София

Принципът на уседналост, въведен предходната година се резервира. С максимален късмет да влязат в съответното учебно заведение са децата, чийто адрес е в прилежащия на учебното заведение регион и не е променян през последните над три години. Именно в тази първа група в този момент са добавени и децата, чиито братя и сестри до 12-годишна възраст са възпитаници в съответното учебно заведение.
Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Това разрешава детето, което е по-малкото да се класира непосредствено начело на опашката, т.е то отива в така наречен " първа група " и се приема преди всичко с голяма степен на възможност незабавно и още на първо класиране.
Ако по-голямото дете е над 12-годишно, то тогава по-малкият му брат или сестра получават 11 точки в класирането, само че към този момент съгласно спомагателните критерии. Това също покачва възможностите на първокласника да бъде признат.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Това се назовава поддръжка на фамилията. Семейството е полезност, ние се борим като общество с демографската рецесия и част от напъните на обществото да се оправи с демографската рецесия е да предизвиква родителите да имат повече от едно дете.Асен Александров, шеф на 51-во СУ: Добра смяна е, тъй като е едно стеснение да ги водиш в две учебни заведения.Така че мисля, че е добра смяна. Всяка година сред 20, 25 деца имат братчета или сестричета в по-големите класове.
Втора, трета и четвърта група остават непроменени- те са надлежно деца с адрес повече от една година в региона, с променян през последната година адрес и с адрес отвън прилежащия на учебното заведение регион. Опитът от предходната година сподели, че системата на уседналост работи добре.

Асен Александров, шеф на 51-во СУ: Миналата година беше доста по-спокойно от по-миналата, но доста по-спокойно. Вероятно някои не са останали удовлетворени от прилежащите квартали, само че за нас като учебно заведение беше по-удобно това.
Запазват се и спомагателните критерии, при които се дават точки за деца с увреждания, от многодетни фамилии, приключили подготвителна група в учебното заведение и така нататък Тук има единствено една промяна- точките за дете без родители се усилват от 5 на 6. Очаква се измененията да бъдат признати на идващото съвещание на Столичния общински съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР