Важен телефонен разговор са провели миналата нощ руският президент Владимир

...
Важен телефонен разговор са провели миналата нощ руският президент Владимир
Коментари Харесай

Ще има ли война във Венецуела – Тръмп и Путин говорят час и половина

Важен телефонен диалог са провели предходната нощ съветският президент Владимир Путин и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Инициативата била на Тръмп. Двамата огромни разискали двустранните връзки и най-много икономическото съдействие. Разговорът е траял час и половина, което е самобитен връх. Това оповестяват от Белия дом и Кремъл.

„ Имах дълъг и доста работлив диалог с съветския президент Владимир Путин. Както постоянно съм казвал преди началото на „ лова на вещици “ (разследванията на прокурор Робърт Мюлер), връзките с Русия и Китай са положителни, а не неприятни “. Това написа в Twitter американският президент.

Путин уведомил Тръмп за резултатите от срещата с ръководителя на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун във Владивосток на 25 април. Той подчертал, че добросъвестното осъществяване на отговорностите от страна на Пхенян би трябвало да бъде поощрено, само че и да се окаже помощ на народа в тази страна.

Много значима част от диалога е било ситуацията във Венецуела. Тръмп е израил угриженост от наличието на доста съветски " експерти " в латино-американската страна, които имат голямо въздействие върху политиката, провеждана от президента Мадуро. Коментирана била и позицията на двете страни за демократизирането на Венецуела, с цел да може страната да излезе от ужасната рецесия, в която се намира. Путин декларирал, че няма да поддържа външна интервенция, тъй като обстановката може да ескалира. Тръмп обаче считал, че върху Мадуро би трябвало да бъде оказан интернационален напън, в случай че се наложи и боен, поради държанието му на деспот.

Според прес-секретаря на Белия дом Сара Сандърс двамата са говорили също за в допълнение понижаване и ограничение на стратегическите оръжия (SEDV). Тръмп настоял в новото съглашение да вземат участие Руската федерация, Съединени американски щати и Китай. " Имаше полемика за удължение на настоящето нуклеарно съглашение, както и за полемика за евентуалното подписване на нова, която да включва Китай ", добавя Сандърс.

Темите на диалога са доказани и от представителя на Путин Дмитрий Песков. Няколко часа след провеждането му Кремъл към момента не е оповестявал случилия се телефонен разговор. Чак откакто Белия дом е пуснал информация, от съветска страна е даден коментар.

Лидерите на двете страни засегнали също обстановката в Украйна в подтекста на последните президентски избори. " Владимир Путин акцентира, че новото Киевско управление би трябвало да предприеме действителни стъпки за осъществяване на Минските съглашения, които са основни за разрешаване на вътрешния украински спор ", съобщи Кремъл.

Става ясно също, че идната седмица ще има среща сред държавния секретар на Съединени американски щати Помпео и външния министър на Русия Лавров. Предполага се, че диалогът сред двамата ще се състои на 6 май в границите на съвещанието на Арктическия съвет на министерско ниво във Финландия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР