Важен стратегически обект на столичното метро ще бъде охраняван в

...
Важен стратегически обект на столичното метро ще бъде охраняван в
Коментари Харесай

Метрото нае евтина охрана с цена, формирана на ръба на закона

Важен стратегически обект на столичното метро ще бъде охраняван в идващите 30 месеца от компания, която предложи най-ниската оферта, образувана по неразбираеми критерии. Въпреки, че процедурата е минала без нарушавания на Закона за публичните поръчки, компанията " Бат Секюрити " ЕООД е определена да пази бъдещото хранилище за мотриси в кв. " Земляне ", след като е показала цена за месечната прехрана на един охранител, която е в несъгласие с принципите на лоялната конкуренция, както и с минималната цена за охранител на месец, избрана от самите браншови организации. По този метод не е ясно дали тези разноски се в сходство и с условията в Кодекса на труда.
 Законът за частните охранители като машина за избори и почистване на пазар  Как едно правосъдно решение уличи страната в произвол
Практиката за печелене на поръчки с най-ниската препоръчана цена при охранителните компании, макар че е разрешена от закона, не дава отговор на действителните условия към сектора, за което към този момент има образувана и правосъдна процедура.

Обществената поръчка е оповестена при започване на май и предметът ѝ е въоръжена физическа защита на обект на „ Метрополитен ” ЕАД - хранилище за метровлакове „ Земляне ”. Обектът се намира на мястото на остарялото автобусно хранилище в Красно село и е построен по линията на третия метродиаметър. Това хранилище евентуално ще е най-важният обект на столичното метро - на повърхност от близо 35 декара  там ще са разположени гаражно хале с опция за паркиране на 26 влака, бояджийско поделение и струг за репрофилиране на колелата без демонтаж; ремонтно хале, оборудвано с портален кран, в което ще има работилници, хранилища, лаборатории и санитарно-битови пространства. Отделно от това на обекта има и административна постройка с хотелска част за нощуване на дежурните машинисти, гараж за профилирани коли с канали и опция за ремонтни действия по тях, котелно, мивка за автовлаковете, трафопост, открити складови площи и автобусен паркинг.

Поставеното условие за защитата е тя да е въоръжена, 24-часова и да има четири поста, като заделените за това средства са 495 хиляди лева без Данък добавена стойност.

За присъединяване в публичната поръчка са се явили пет участника - " Бат Секюрити " ЕООД, " АСО София " ООД, " Бюро за защита и сигурност – ИТ " ЕООД, " Д.М. Секюрити Груп " ООД и " Вадим " ООД. На първо и второ място са класирани  " Бат Секюрити " ЕООД, която е дала цена от 350 265 лева и " Д.М. Секюрити Груп " ООД с оферта 384 750 лева, като за победител са определени " Бат Секюрити ", тъй като са показали най-ниската цена за прехрана на един охранител месечно. 

Тук стартират и неяснотите по образуването ѝ. От дадената от компанията оферта излиза, че за един охранител на месец разноските ще са 583 лева,  което не покрива даже минималните разноски за фонд " Работна заплата " и то съгласно Националната асоциация на компании за комерсиална сигурност и защита (НАФТСО), чийто член е спечелилата поръчката компания. От оповестените от НАФТСО планове излиза, че при минимална съществена заплата от 510 лева и след добавяне на добавките за прослужено време, доплащането за нощен труд, празнични дни и осигурителните вноски общите разноски за работодателя възлизат на малко повече от 688 лева.  или с към 100 лева над дадената от " Бат Секюрити " оферта.

От таблицата излиза наяве също, че това не са единствените разноски, защото в цената се калкулират наложителните застраховки, топла храна и ободряващи питиета, санитарно-битово и здравно обслужване, разноски за облекло и съоръжение. Ако се прибавят и те, в това число и облагата, минималната цена на един  невъоръжен  охранител би трябвало да възлиза на 817 лева без Данък добавена стойност за месец.

Ако охранителят е въоръжен, каквото е изискването  " Метрополитен ", цената нараства доста.

Формираната по този метод цена е с повече от 230 лева над препоръчаната от " Бат Секюрити ", което значи, че фирмата или ще работи на загуба, или няма да извърши наложителните по законодателството условия.

Важна детайлност е, че оформяйки заданието на публичната поръчка, възложителят е съобразил спецификите на охранителната дейност и заделените от " Метрополитен " средства дават отговор на посочените от браншовата организация условия и по този метод покриват наложителните разноски с цена от 825 лева  без Данък добавена стойност за един охранител месечно. 

Според НАФТСО при цена под 817.94 лева без Данък добавена стойност за един охранител на месец, " следва нарушение на трудово-осигурителното законодателство ". От асоциацията прибавят също, че при рискови обекти (какъвто може да се допусна, че е бъдещото хранилище на метрото и за каквито обекти от НАФТСО показват, че се изисква въоръжена защита, бел. ред.), цената на услугата за един охранител следва да се усили с коефициент от 0.2 до 0.4. 

Изчисленията на асоциацията демонстрират също, че общо разноските на компаниите за един охранител месечно, би трябвало да са 981.53 лева с Данък добавена стойност, от които чистата заплата за служителя е 448.23 лева, а в страната под формата на осигурителни вноски и Данък добавена стойност отиват 404.01 лева Задължителните разноски за личен състав и фирмените разноски са 61.75 лева, а облагата на работодателя - 67.54 лева, с която обаче " се покриват разноските за коли, вноски за гаранция за положително осъществяване по контракт и други "

Нещо повече - съгласно стандартите на НАФТСО и съгласно условията на Главна ревизия по труда и с цел да бъде спазено трудовото законодателство, един денонощен пост не може да бъде обслужван от по-малко от петима души. В случая с депото в Земляне това прави най-малко 20 души. " Бат Секюрити " обаче са спечелили поръчката с 18.84 души. Според спецификите в методиката за определянето на броя това число не е цяло, само че е видно, че не става въпрос за 20 души или петима на пост. 

Потърсихме притежателя на компанията Антон Тошев , с цел да потърсим детайлности към образуването на цената и това дали компанията ще работи на загуба. От " Бат Секюрити " дадоха обещание, че той ще се свърже с редакцията на OFFNews , само че близо пет дни по-късно и все още на издание на материала назад позвъняване нямаше. 

От протокола към работата на комисията за оценка на офертите излиза наяве, че по-ниската цена е образувана най-вече заради перото за съоръжение. От компанията показали, че разполагат на склад с нужните средства. Това, дружно с постъпленията от " целия охраняем състав, назначен на трудов контракт " дава опция за постигането на " оптимален стопански резултат ", като по този начин са снижени разноските без това да се отразява на качеството на услугата и без да бъде нарушавано трудовото законодателство.

От сдружението са показали, че осъществят доходи, с част от които ще покрият настоящите разходи за храна, образование и поддържане на професионалната подготовка, разноските по настоящата прехрана, за застраховки, превоз и поддръжка на лицензии. От компанията показват също, че поради договорните им връзки с производител на униформи, разноските им по това перо (които в общоприетия случай са към 18 лева, бел. ред.) доста понижават. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР