Важен приоритет за българското председателство е обединението на Балканите, което

...
Важен приоритет за българското председателство е обединението на Балканите, което
Коментари Харесай

Обмисля се създаването на карта на стоте европейски туристически обекта

Важен приоритет за българското председателство е обединяването на Балканите, което към този момент е реалност в туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на високо ниво " Туризъм и стопански напредък " в НДК. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева означи, че в региона на туризма интеграцията на Балканите от дълго време се е осъществила. Секторът е знак на другарски връзки, разкриване на нови култури, хоризонти и благоприятни условия, добави ръководителят на Народно събрание. Министър Ангелкова заяви, че през днешния ден е била разисквана концепцията за основаване на самобитна карта на стоте европейски туристически обекта, която да бъде алегорично наречена " Софийска карта на стоте европейски туристически обекта " и да се " опира " на българския опит в популяризирането на стоте национални обекта. Картата ще е основана на обектите от листата на ЮНЕСКО.

 © EU2018BG
Министърът регистрира позитивните резултати за 2017 година в бранша и заяви, че предварителни прогнози сочат за пет % растеж на зимния туризъм. Председателят на Народно събрание посочи измежду целите на българския туризъм развиването на културния, конгресния, кулинарния, селския и други типове, с изключение на обичайните форми - летен и зимен туризъм. Сред главните цели е намаляването на административната тежест в бранша при отбрана на ползите на потребителите на туристически услуги, добави Цвета Караянчева.

Еврокомисарят по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и дребни и междинни предприятия Елжбета Биенковска заяви, че предходната година туризмът е отбелязал най-хубавия си растеж - към 500 млн. са били посетителите на Европа, като България е измежду хубавите образци с растеж от към 8 на 100, като страната предходната година е посрещнала повече от 8 млн. туристи. Сред провокациите пред бранша тя уточни задържането на този ритъм на напредък, конкуренцията с новите дестинации и заканите за сигурността в Европа. Тя подсети за европейската платформа, посредством която ще се търси квалифицирана работна ръка за туризма, ще се работи за квалификацията на фрагментите в бранша, ще се оказва поддръжка и на компаниите за справяне с новите технологии.

По отношение на привличането на туристи от Китай в Европейски Съюз Биенковска изрази вяра да бъде реализиран растеж от 10 на 100 на китайски туристи, което ще добави доходи от към 1 милиарда евро за европейската стопанска система. Биенковска сподели, че й се желае китайските жители да пътуват към по-малко известни дестинации в Европа и освен по време на най-натоварените сезони. Тя осведоми, че ще започва взаимна платформа посредством Европейска комисия, с цел да се подкрепят маркетинговите действия в Китай.
Вицепремиерът Валери Симеонов открои по време на форума четири провокации пред туризма. Сред тях са проблемите със сигурността поради множеството терористични актове в Европа и военните дейности в Близкия Изток, които оказват голямо въздействие върху туристическите потоци. Симеонов акцентира, че подобряването на сигурността в Европа е съществена стъпка за стабилизирането на туризма, което изисква тясно взаимоотношение със бранш " Сигурност " изключително във връзка с дигитализацията на туристическите системи и обмяната на данни сред тях и системите за сигурност.

 Обмисля се пряк полет сред София и Пекин Обмисля се пряк полет сред София и Пекин
Туризмът и неговата роля за икономическия напредък на Европейския съюз, е водеща тематика на неофициалната среща на министри по туризма от Евросъюза, която с...

Друг проблем е обвързван с облекчение на визовия режим за трети страни, като се търси баланс сред сигурността и икономическото развиване, сподели вицепремиерът. Европа да преразгледа тежестта на визовите режими, само че това би трябвало да стане деликатно, без да се компрометира сигурността на жителите на Европа, съобщи Валери Симеонов. В този подтекст съгласно него е обикновено да се обсъдят облекчения и доближаване с страните от Западните Балкани, поели по пътя за влизане в Европейски Съюз.

Други проблеми пред туристическата промишленост са свързани със основаването на нова и ръководството на остарялата туристическа инфраструктура, намирането на баланс сред развиването на нискотарифните авиолинии, чартърните компании и националните превозвачи и адаптирането на европейските регулаторни механизми към новите действителности на пазара.
Новоизбраният общоприет секретар на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации Зураб Пололикашвили заяви, че 12 на 100 от работните места в България са в туризма, а приносът на бранша в Брутният вътрешен продукт за предходната година е към 17 на 100. Той подчертава върху значимостта на устойчивото му развиване. Сред целите в туризма са поддръжка за районната интеграция и продукция, което оказва помощ за оправянето със сезонността в туризма, излизането на нови пазари и разнообразяването на предлаганото от европейския туризъм.

Сред предложенията, отправени от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и някогашен министър на външните работи, по време на форума бе да се изиска от Европейска комисия профилирана бюджетна линия за повсеместен достъп до Wi-Fi на туристически обекти на територията на Европейски Съюз. Изразявайки свое персонално мнение, Паси предложи участващите в срещата министри на туризма от Европейски Съюз да окуражат своите държавни управления за това Европейски Съюз да покрие вноската на Съединени американски щати към ЮНЕСКО, което би било по думите му " изключителна инвестиция в развиването на европейския туризъм и европейската просвета ". Парите, вложени в ЮНЕСКО, се връщат, акцентира Паси. Друго предложение е Европейски Съюз да окуражи частни бизнесмени да бъдат пуснати дронове над всички обекти на ЮНЕСКО.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР